Реформа српске железнице по европском колосеку

У Београду се одржава оснивачка конференција Савеза за железничке иновације у југоисточној Европи. Тај скуп помоћи ће нашим желеницама да се брже и ефикасније укључе у међународне коридоре и да се брже реформишу.

Ово је један од највећих железничких скупова који су икада организовани на Балкану. Чак 40 железничких компанија из Југоситочне Европе имаће 60 делегата. Железнице Србије представиће своје студије реформи и инфраструктурних пројеката, али ће покушати и да дирекнто, без посредника, уговоре нове послове.

"Да би што боље и брже реформисали своје железнице морате поћи од инфраструктуре и радити на томе да сви међународни коридори који прлазе кроз вашу земљу буду што пре у стандардима које тражи ЕУ. Видим да ваше железнице имају разумевање државе што је јако добро да би се процес реструктуирања што пре завршио", каже Жан Пјер Лубинокс, председник Међународне железнике уније.

Влада Србије је опредељена да реформише желеницу по стандардима Европске уније. Путници се морају вратити на превоз возом који ће бити исплатив и за државу али и за железницу.

Тренутно од четири железничка предузећа једино карго превоз доноси зараду и оно се више неће субвенционисати. Развој ипак мора бити балансиран, каже ресорна мнистарка.

"То је као бицикл, један точак је реформисање железнице, а други је инвестирање и у инфраструктуру и у возове, Једно без другог не може", каже министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. 

Железнице Србије пре поделе на четири зависна предуизећа имале су око 15.000 радника. Ове године око 2.000 њих ће, каже директор Железница Србије Мирослав Стојчић, отићи путем разних програма, али тек када се утврди у којем предузећу има вишка, а којем недостају радници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи