Вујовић: Минули рад неће бити укинут

Министар финансија Душан Вујовић каже за РТС да новим законом о платама у јавном сектору минули рад неће бити укинут. Мој задатак је да чувам буџет, а они који хоће да руше државу нека то раде на другом месту, поручује министар.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Душан Вујовић је рекао да се у закону о платама у јавном сектору није ни помињао минималац као износ на који ће се обрачунавати умањење зараде приликом одласка на боловање и годишњи одмор.

"Боловања односно накнада током годишњих одмора биће једнака основној плати, а не минималцу. Просечна плата је нешто што се тражи, али мислим да би то угрозило буџет. Ми се залажемо за то да ове плате, боловања и годишњи одмори буду исти као у претходној години", истакао је Вујовић.

Према његовим речима, накнаду за дежурства ће имати они који тог месеца раде и дежурају.

"Они који одлазе на годишњи одмор добиће основну плату, не могу да добијају дежурства јер тај фонд за дежурства мора да остане неокрњен да би други могли да наставе да раде", навео је министар финансија.

Вујовић је нагласио да минули рад нипошто неће бити укинут.

"Прво, прелазак на нову матрицу плата валоризоваће комплетан историјски остварен минули рад. Друго, у будућности ће се минули рад валоризовати у оквирима буџетских могућности", рекао је Вујовић.

Како је најавио, у закону ће бити и учинка, али и свих других елемената и уједначавања међу секторима.

Одговарајући на спекулације медија да је изјавио да "они којима се не допада овај закон, могу да иду из Србије", Вујовић је навео да тако нешто није помињао.

"Ја сам само рекао, погледавши све захтеве, да тиме може директно да се пробија буџет, а самим тим и држава. Рекао сам да је мој задатак да чувам и буџет и државу. Они који мисле да могу да руше државу, могу то да раде на неком другом месту", напоменуо је Вујовић.

Истакао је да је његов апел да се протегнемо искључиво у оквиру губера и да једна група људи не може себи да повећава приходе на рачун свих осам милиона грађана Србије.

Када је реч о наводним нејасноћама са министарком Кори Удовички, Вујовић је одговорио да ту нема ту никаквог неразумевања.

"Процес договарања још увек траје. Ми смо прошле недеље констатовали да постоје неки захтеви који се не уклапају у буџетска ограничења. Према томе, ја сам изразио забринутост", напоменуо је министар финансија.

Одговарајући на питање да ли је тачно да је понудио оставку ако се не прихвате та решења, Вујовић је указао да би било у реду да поднесе оставу ако не може да очува буџет.

"Ја сам рекао да ако не могу да радим свој посао, другим речима, ако ми појединачни захтеви руше буџет, а то је по Закону о министарствима моја основна надлежност, онда ја не могу да вршим своју функцију. Према томе, било би у реду да поднесем оставку ако то не могу да урадим", нагласио је Вујовић.

Говорећи о изјавама заштитника грађана да законом нису обухваћени радници у јавним предузећима, Вујовић је нагласио да по дефиницији јавног сектора, јавна предузећа и не улазе у такво одређење јавног сектора.

"То ће бити регулисано другим законима и правилима. Овим се не одустаје од управљања том облашћу, само она није предмет овог закона", рекао је министар финансија.

Вујовић је истакао да верује да ће договор о закону о платама бити постигнут до краја недеље.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи