Пореска полиција открила 13,6 милијарди утајеног пореза

У прошлој години, пореска полиција открила је више од 13 и по милијарди динара утајеног пореза, што је за 50 одсто више него 2014. године. За трећину је већи и број поднетих кривичних пријава.

Координатор Пореске полиције Иван Ивановић, у интервјуу за РТС, говорио је о резултатима пореске управе, пресецању токова сиве економије, односу са другим инспекцијама као и оптималном броју инспектора.

"У 2015. години поднето је 1739 кривичних пријава, против 2 326 лица, од тога 63 лица је лишено слободе, а укупан износ избегнутог пореза је 13, 6 милијарди динара", истакао је Ивановић.

Колико је урађено на пресецању токова сиве економије?

Ту смо постигли значајне резултате, прво на раном откривању рада тзв. перачких и фантомских предузећа која помажу регуларним предузећима да избегну плаћање пореза, открили смо 201 такво предузеће.

Први пут сте имали прилику да здружено делујете са осталим инспекцијама, да ли је и то дало ефекте?

Неопходна је сарадња са другим државним органима, МУП-ом, царинским органима, управом за спречавање прања новца, а у последње време радимо доста са тржишном инспекцијом и теренском контролом Пореске управе.

Који је то оптималан број инспектора који би вам био потребан за ефикаснији рад?

С обзиром на тенденцију да се смањује број запослених у јавној управи, не верујем да ћемо успети да постигнемо тај оптималан број, али трудићемо се да број инспектора буде између 150 и 200, то би нам био и можда оптималан број.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара