Изградња хиљаду станова на простору касарне у Земуну

Директор Грађевинске дирекције Србије Небојша Шурлан је најавио градњу новог насеља на простору касарне "Алекса Дундић" у Земуну са више од 1.000 станова, а радови ће кренути крајем ове или почетком 2017. године.

"Насеље Алекса Дундић имаће сигурно више од 100.000 квадратних метара односно више од 1.000 станова, али детаље ћемо знати када буду усвојени потребни урбанистички планови", прецизирао је Шурлан.

Шурлан је рекао Танјугу да ће се, након искуства са продајом станова на  сличном пројекту "Степа Степановић" на Вождовцу, више градити  мањи станови пошто су због платежних могућности грађана и најтраженији.

"Гледаћемо да цене тих станова буду до око 70.000 евра, да би рата износила између 200 и 250 евра по квадратном метру, по тренутним стопама задужења", навео је Шурлан.

ГДС наставља успешну сарадњу са Министарством одбране која подразумева изградњу стамбених насеља на локацијама бивших касарни, а део тих станова је намењен стамбеном збривањавању припадника војске.

Директор Грађевинске дирекције Србије рекао је да је ГДС у 2015. са Министарством одбране, а уз помоћ Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, склопила уговор о размени имовине.

"Ми имамо станове који су војсци потребни, па смо извршили замену по процени Пореске управе. Размена је била процењена на 12,5 милиона евра", навео је Шурлан додајући да је ГДС постала власник тог земљишта и да се већ припремају пројекти за насеље Алекса Дундић.

Према његовим речима, разматрају се урбанистички планови односно планови генералне регулације који би требало да буду усвојени до фебруара или марта ове године.

"Очекујемо да би до лета то могло да се заврши и онда крећемо са пројектовањем тако да почетак радова очекујем крајем ове или почетком 2017. године", казао је Шурлан.
Он је додао да ће се у 2016. градити и две зграде у насељу "Иван  Рибар" на Новом Београду.

"Пројектна документација и идејни пројекат су достављени државној Ревизионој комисији и добили смо зелено светло. Настављено је  пројектовање и очекујемо да главни пројекти буду завршени у фебруару,  у марту прибављамо дозволу и очекујемо почетак радова", навео је Шурлан.

Рок за заврштак је годину дана тако да у ГДС очекују да ти станови буду усељиви почетком следеће године.

ГДС намерава да око 50 станова искористи за решавање хемијски контаминираних зграда - тзв. смрдљивих зграда, док ће се осталих 150 станова наћи на тржишту и то ће углавном бити мањи станови, једнособни, двособни и трособни рекао је Шурлан.

Дирекција је, истиче  он, опредељена за пројекте станоградње и у претходних 15 година је саграђено око милион квадратних метара  стамбеног простора.

Он је навео да је, према подацима Удружења банака Србије, у последње четири године уговорено само 16.000 стамбених редита, што је релативно мали број ако се узме у обзир да је од 2006. укупно  одобрено 101.000 стамбених кредита.

"То показује да је смањена заинтересованост грађана за куповину станова и  њихових могућности да узму кредит. ГДС је у том периоду направила добар резултат и у поседње четири године ми смо продали више од 4.000 станова, а највише на пројекту Степа Степановић и Иван Рибар у Београду", каже Шурлан.

Он је навео да је најинтресантнија квадратура за купце била између 40 и 55 квадрата, тако да је са ценом од 1.290 евра са ПДВ по квадрату њима било потребно између 50 и 70 хиљада евра.

"Наша процена је да грађанин са просечним примањима може да се задужи у том опсегу и ако се узму у обзир камате које су тада важиле рате се су биле од 250 до 300 евра месечно, а пошто камате падају тренутно би износиле између 180 и 250 евра", рекао је Шурлан.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи