Пад рубље, ко ће лоше проћи?

Руска рубља пала је на нови минимум, пратећи пад цене нафте, главног руског извозног производа. Психолошком границом се сматрало 80 рубаља за долар, а већ у недељу могло се добити чак 84. Аналитичари упозоравају на неконтролисани пад са тешким последицама како за Русију тако и за њене трговинске партнере.

Због кредита везаних за страну валуту, фирме и грађани све теже враћају дугове, а банке имају све мање наде да ће их наплатити, па не дају нове. Испред фирми су све чешће протести запослених.

Градски буџет Москве, обрачунат у доларима, смањио се за четвртину, а из града је отишло неколико хиљада страних фирми.

"Инвестиције у Москви су се смањиле за око 30 посто, али не због лоше економске климе већ само због нестабилног курса рубље, јер озбиљне фирме улажу с пројекцијом на деценије и важно им је да могу да предвиде вредност локалне валуте", каже министар спољне трговине Москве Сергеј Черјомин.

Пад валуте увек значи конкурентнији извоз домаће робе, али главни руски извозни производи су нафта и гас, чије се цене изражавају у доларима и већ дуго падају.

Ипак, јефтинија рубља имала је и неких позитивних ефеката.

Директор "Се АА Франс Руси" Томас Керуел каже да му је као странцу сада боље да ради у Русији него у Кини, јер су слабији играчи још 2008. упразнили тржиште.

"Оно јесте пало и не верујем да ће се опоравити ни ове године, али су сада јефтинији радна снага, превоз и закупи, а и сви играчи на тржишту су флексибилнији, спремнији на преговоре", каже Керуел.

Економисти кажу да су из Русије отишле углавном фирме које су се бавиле увозом стране робе, али да долазе оне које би у Русији да производе јер је то све исплативије.

Директор "Сирја групе" Рави Навлани Премкумар каже да сада увозе само сировину, а да се готова одећа прави у Русији јер су мањи трошкови.

Такође, додаје Премкумар, скраћује се ланац производње, што је врло битно када буџет не може да се пројектује на дуже време јер је курс нестабилан.

Страни инвеститори упозоравају да ће од проблема Русије највише страдати Европа, јер је до сада 50 посто производа широке потрошње на руском тржишту, укључујући храну, долазило из Европске уније.

То се неће поновити јер се производња, и због санкција којима ратују Русија и Запад, сели у Русију.

Власник ланца ресторана у Москви Лоренцо Гати оцењује да ће Италија "веома лоше проћи".

"Тамо се људи жале јер продаја хране не иде, а Русија је била најбоље тржиште. Када су уведене санкције, довезли смо овде опрему и стручњаке па правимо италијанске сиреве по старом рецепту од руског млека. Све су приближнији италијанским и сад кад су јефтинији и радници, и превоз, и закупи, и мањи порези. Не бисмо више увозили из Италије чак и да се укину санкције", истиче Гати.

Неће боље проћи ни они који у Русију извозе пољопривредне производе, јер се Кавказ убрзано претвара у земљу фарми, воћњака и пластеника у које улажу и руске фирме и странци.

Са тако нестабилном валутом новоизграђени московски "сити" ће морати да сачека са својом амбицијом да попут лондонског узора постане светски финансијски центар.

Међутим, из истог разлога, слабе рубље, за оне који су одувек желели да виде Москву сад је прави тренутак јер је овај град, који је у последњих четврт века сврставан међу три најскупља на свету, сада је неупоредиво јефтинији за оне који донесу доларе или евре.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се