Кинеске инвестиције инјекција српској привреди

Радови на изградњи дела ауто-пута од Сурчина до Обреновца требало би да почну чим временски услови то дозволе, вероватно крајем марта, а на модернизацији пруге Београд–Будимпешта у другој половини године. То су само неки од пројеката које у Србији финансира Кина, а чија је укупна вредност за сада 3,5 милијарди евра.

Кина Србију види као партнера и базу за наступ на европском и другим тржиштима, порука је са српско-кинеске конференције у Београду.

Већ пола века Србија и Кина имају добре, пре свега политичке, али и економске односе, посебно у последњих седам година, од потписивања Споразума о стратешкој сарадњи. Вредност кинеских пројеката у Србији, који се реализују или о којима се разговара, износи 3,5 милијарди евра.

Министарка саобраћаја, инфраструктуре и грађевинарства Зорана Михајловић рекла је да ће ускоро, у наредних месец дана, имати договорене начине финансирања и за пругу Београд–Будимпешта, и за изградњу Сурчин–Обреновац, и за део од Пожеге до Прељине.

"Оно што је за нас важно јесте да смо ми с кинеским партнером успели да се за нове пројекте договоримо о ономе што раније није био случај – да за нове пројекте много већи проценат домаћих компанија овде ради", каже Михајловићева.

То ће важити и за највреднији пројекат модернизације пруге Београд–Будимпешта, чији радови почињу у другој половини године.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да у самим уговорима стоји да 46 одсто компанија које буду изводиле радове биће домаће компаније, што је, како додаје, велика ствар јер је то огромни пројекат.

Посетом српске делегације Пекингу прошле године отворена су врата за улазак кинеског ХБИС-а у смедеревску железару.

"То је велики пројекат. О там пројекту преговори су сада још у току. Ваша екипа је сада у нашој земљи", каже амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.

Као главни задатак у овој години, амбасадор види развој индустријских паркова.

"Ми ћемо овде, у Србији, концентрисати високе технологије, пошто ви имате талентоване људе, студенте, факултет, институције, имате све. Па ту можемо да комбинујемо интелигенцију Кинеза и Срба па да направимо пример за цео свет", рекао је амбасадор.

Гуо Сијао из Асоцијације кинеских привредника у Србији рекао је да треба да улажемо у истраживања, културу, образовање, и да заједнички наступамо на трећим тржиштима.

Послове договорене с Кином као и друге важне пројекте, ванредни парламентарни избори неће ни успорити ни одложити, истиче потпредседница Владе јер, како каже, пројекти не познају ни изборе ни владе, већ само људе који се труде да их заврше.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво