Читај ми!

Марковићи увећавају имање и грабе ка светским стандардима

Укрупњавање обрадивог пољопривредног земљишта један је од услова за стварање робних газдинстава. Ипак, таквих примера у Србији је недовољно.

Владан Марковић из ваљевског села Поћуте, као и већина пољопривредника у планинским селима бавио се пољопривредом за сопствене потребе. Све до пре 10 година, када је решио да постане велики произвођач. 

"Све што ми се појави земље купићу у своје власништво. И ово што држим у закупу борићу се да буде моје власништво", каже Владан Марковић.

Свих стотинак парцела расутих по брдима у овом домаћинству обраде сами на време, уз помоћ тешке механизације. Највећа подршка Владану је двадесетогодишњи син који је остао на селу.

"Моја жеља је да останем овде, да купим још један трактор и да осавременим производњу. Јесте мало теже али може се", каже Светозар Марковић.

У време сетве и силаже у овом домаћинству раде и ноћу, како би се обезбедила храна за стотину грла стоке.

"Иако је неразвијен крај ја се борим као у равничарским крајевима да имам дневну производњу млека до 500 литара", каже Владан.

Досегли су и стандарде развијенијих земаља, што може послужити као путоказ и држави у будућем развоју села, сматрају стручњаци.

"То је повећање поседа како би од пољопривредног произвођача могли да створимо робна газдинства. Деведесет грла крупне стоке, па уз то још 50-60 грла ситне стоке на 60 хектара, заиста се може граничити са европским стандардима, а поготово када се то упореди са условима који владају у брдско-планинском подручју, онда је то за сваку похвалу", каже Радосав Вујић из Пољопривредне стручне службе Ваљево.

Иако Марковићи у Поћути код Ваљева, обрађују скоро 20 пута више земље, од статистичког просека обрадивих површина по домаћинству у Србији, у овом газдинству планирају да још увећају имање и дуплирају број музних крава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво