УНКС: Цене горива у Србији мирују упркос расту акциза

Просечне малопродајне цене горива у Србији су на истом нивоу као на крају прошле године, без обзира на повећање акциза, али због подизања тог намета домаћи потрошачи нису осетили ни бенефите глобалног пада цена нафте, показала је недељна Анализа Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

Како је у земљама у региону цена горива нижа него у Србији, из УНКС-а оцењују да  ће се све више домаћих потрошача горивом снабдевати из БиХ и Македоније, и упозоравају на појаву "прекограничних" дистрибутера, који продају гориво на местима 100 км удаљеним од границе. 

Раст акцизе је компензован истовременим падом котација бензина и дизела, тако да на бензинским станицама нису забележене значајније промене цена, наводи се у извештају. 

Али, може се рећи и да потрошачи у Србији, бар у првих петнаестак дана ове године, због раста акциза нису осетили ефекат пада цена на међународном тржишту нафте, додају из УНКС.

Акциза, ПДВ и накнада за обавезне резерве сада чине око 60 одсто малопродајне цене бензина и дизела и око 51 одстоцене ТНГ аутогаса.

Акциза на дизел је повећана за четири динара по литру, односно, укупно захватање када се узме у обзир и ПДВ је повећано за четири динара и 80 пара. 

Ово је трећи пут за редом да се за нову годину акциза на дизел повећева за четири динара по литри, тако да се на упоредној листи цена земаља Региона, Србија попела за пар степеница више. 

Просечна малопродајна цена дизела је већа само у Грчкој и Албанији.

Као земље са најмањим државним захватањем и уједно најнижим ценама и бензина и дизела и ТНГ-а, на дну листе су Босна и Херцеговина и Македонија.

Нажалост, како се додаје, потврђује се претпоставка УНКС-а да ће због пораста акциза, пре свега на дизел заправо Србија изгубити један део фискалних прихода, јер ће се све више потрошача горивом снабдева из БиХ и Македоније. 

Појавили су се и прекогранични "дистрибутери" који данас нуде гориво у местима која су и 100 км удаљена од границе, наведено је у сапоштењу УНКС. 

Пад промета на готово свим бензинским станицама у западној и јужној Србији, поготово уз границу са Босном и Херцеговином доводи у питање њихов даљи рад, због чега ускоро може бити угрожена и безбедност снабдевања горивом у овом делу Србије и опстанак бројних радних места запослених у овим објектима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи