Читај ми!

Осам милијарди динара за улагања Развојне агенције

Развојна агенција Србије званично је почела са радом 11. јануара, а за улагања ће на располагању имати укупно осам милијарди динара. Преузето око 125 пројеката Агенције за промоцију извоза и страна улагања (СИЕПА) и Национална агенција за регионални развој (НАРР).

Гостујући у Дневнику РТС-а, Тамара Јуренић је подсетила да је Развојна агенција (РАС) основана Законом о улагањима који је ступио на снагу у новембру прошле године, чиме су угашене СИЕПА и Национална агенција за регионални развој.

"Званични почетак је упис у регистар у Привредном суду 11. јануара. Припремна фаза траје месецима, у завршној фази смо преузели пројекте из СИЕПЕ и НАРР-а", рекла је Јуренићева.

Истакла је да није било могућности за фузију две старе агенције, те је оснивањем Развојне агенције на неки начин, како каже, раскршћено са прошлошћу.

"РАС ће само у неком делу бити 50 одсто најбољег што су били НАРР и СИЕПА. Осталих 50 одсто ће бити нови пројекти", истакла је Јуренићева.

Председница Управног одбора истакла је да ће Развојна агенција за улагања имати на располагању укупно осам милијарди динара, од чега је око 30 милиона евра за нова улагања.

Према ранијим прописима, додала је Јуренићева, могућност за субвенционисање од стране државе имале су само стране компаније.

"Законом о улагањима уведена је могућност и за домаће инвеститоре", рекла је Јуренићева.

Према њеним речима, именован је привремени директор РАС-а који је имао обавезе у току припремних фаза, те се сада број његових обавеза исцрпљује.

"Именоваћемо ускоро в. д. директора, па ћемо расписати конкурс за директора РАС-а", навела је Јуренићева.

Говорећи о запосленима у СИЕПА и НАРР, Јуренићева је истакла да су са радницима у тим агенцијама прекинути радни односи уз исплаћивање отпремнина.

"С друге стране, у тим агенцијама има доста квалитетног кадра, сви могу да конкуришу на и да нађу место у Развојној агенцији кад истекне рок од добијања отпремнине до законске могућности да се конкурише за неки од послова у државној управи", нагласила је председница Управног одбора РАС-а.

Како је указала, СИЕПА и НАРР су радили на око 125 пројеката, које је преузела Развојна агенција Србије.

"Имамо потребу да се уради додатна евалуација како бисмо уверили другу страну да РАС има капацитете СИЕПЕ и НАРР-а", нагласила је Јуренићева.

Уведен је економски савет чији ће чланови бити директор Привреднр коморе Србије, министар привреде и директор РАС-а, који ће вршити проверу сваког предлога.

"Критика се не врши на основу субјективног осећаја, већ да ли је фирма довољно кредибилна да добије подстицај", навела је Јуренићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи