Читај ми!

Екопроизводњом до великих уштеда у привреди

Европска унија све је захтевнија у погледу смањења потрошње енергије и у привреди. Процеси рада, а посебно грађевински производи, опрема и електро-уређаји морају бити енергетски ефикаснији. Регионално истраживање немачког "Сименса" показује да индустрија у Србији малим мерама може да уштеди око 10 одсто енергије. Добар пример је немачки "Кнауф инсулешен" који од Нове године управо у Србији производи искључио природне материјале.

У каменој вуни коју производи немачка фабрика у Сурдулици више нема хемикалија на бази нафте. Тај тражени изолациони материјал добијају не само на бази природних сировина већ и потпуно еколошком технологијом.

Корист за фабрику је вишеструка - ипуњава строге европске стандарде заштите здравља и термоизалације, а сам процес производње смањењем енергије доноси уштеде. 

Генерални директор "Кнауф инсулешен" за земље Балкана, Кипар и Малту Тихомир Цивкароски каже да ће по томе фабрика у Сурдулици бити јединствена у систему "Кнауф инсулешена", али и у свету, која производи такве материјале.

"Сами резултати у последњих 10 година показују једну узлазну путању те се искрено надам да ћемо, са растом продаје и тржишта које освајамо, у будућности отворити могућности за проширење капацитета. Иначе смо успели да у последњих неколико година и малим побољшањем у производњи мало и повећамо капацитет", објашњава Цивкароски.

Фабрички погони са застарелом технологијом гутају струју, зими их је тешко и загрејати а лети у њима немогуће радити. У нашим индустријским зонама ничу нове производне хале са еко технологијом.

"Програм који је 'Сименс' сам применио показује да се на сваки евро уложен у енергетску ефикасност врати 20 центи, што значи да се инвестиција исплати за пет година. Анализе показују да су смањење трошкова и побољшање конкурентности главне предности улагања у енергетску ефикасност", каже Удо Ајхлингер, генерални директор "Сименса" за Србију.

Наша земља троши до три, четири пута више енергије од земаља Европске уније. Улагања у енергетску ефикасност је приоритет.

"За сваку уштеду трошкова треба уштедети енергију јер енергија се потроши и она кошта. Сви видови енергената коштају а да би се енергија штедела потребно је направити ипак значајније инвестиције", истиче Аца Вучковић из Агенције за енергетику.

По европским директивама, до 2018. године, Србија финалну потрошњу енергије мора да смањи девет одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи