НБС: Здрава конкуренција међу банкама од користи је привреди

За Народну банку Србије на банкарском тржишту нема малих и великих, домаћих и страних, приватних и државних банака, и позитивни ефекти донетих мера монетарне политике могу се рефлектовати на реални сектор само у условима здраве тржишне утакмице и конкуренције између учесника на банкарском тржишту, изјавила је гувернер Јоргованка Табаковић.

"НБС сматра да конкуренција, у условима када је неопходан раст кредитне активности, не може бити лоша, већ само може да допринесе да се клијентима понуде квалитетније услуге уз нижу цену тих услуга", навела је Јоргованка Табаковић, саопштила је НБС.

Она је истакла да је централна банка успела да, и поред неизвесности присутне у међународном окружењу, мерама монетарне политике и супервизорским активностима одржи ценовну и очува финансијску стабилност и поверење у банкарски сектор у целини.

Подсетила је да је у 2015. године НБС седам пута снижавала референтну каматну стопу (са осам на 4,5 одсто), чиме су, "уз постојање додатних екстерних фактора, створени услови да каматне стопе на кредите и даље падају".

Како је навела гувернерка, НБС је унапредила законодавни оквир за пословање банака, између осталог увођењем планова опоравка и планова реструктурирања као важних инструмената за превазилажење потешкоћа у пословању и кризних ситуација.

Успешно је спроведен и комплексан поступак посебног дијагностичког испитивања највећег дела банкарског сектора, који је још једном потврдио да је банкарски систем стабилан, високо капитализован и ликвидан."Ништа више, али ни мање НБС не очекује ни од учесника на банкарском тржишту.

Пословање банака у наредном периоду треба да обележи даље унапређење њихових пословних модела, као и промовисање циљева дугорочно одрживог и стабилног пословања. Квалитет и успех тржишног прилагођавања пословних модела банака определиће њихове пословне резултате и тржишну позицију у будућности, независно од величине банке, њеног већинског акционара или опредељења банке као универзалне, односно специјализоване институције", истакла је Табаковићева.

По њеним речима, "остварена стабилност финансијског система, уз високу капитализованост и солидну ликвидност банкарског сектора указује да је исправно опредељење да се на тржишан начин, односно без финансијске интервенције државе, решава питање проблематичних кредита".

"Приоритети НБС у 2016. години и у годинама које следе, остаће непромењени и подразумеваће одржавање ценовне стабилности и очување стабилности финансијског система. Остварење наведених циљева би требало да допринесе повољнијем економском амбијенту за пословање, приливу улагања, а тиме и већем привредном расту и смањењу незапослености у Србији", казала је гувернерка НБС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара