Српском аграру добородошле руске инвестиције

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић рекла је за РТС да Србија има потенцијала и за производњу и за пласман пољопривредних производа на велико и захтевно руско тржиште. Квалитет и препознатиљивост српских произвиода на руском тржишту је евидентан, каже министарка. Руси су заинтересовани искључиво за српско месо, рекла је Снежана Богосављевић Бошковић.

Србија је прошле године удвостручила извоз пољопривредних производа у Русију и они су задовољни квалитетом наших производа, али очекују веће количине.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић рекла је  да Србија има потенцијала и за производњу и за пласман пољопривредних производа на велико и захтевно руско тржиште.

"Ми тренутно имамо 51 одобрен објекат за пласман производа од меса, производа од млека. Ту су и наши пољопривредници који самостално или органозивано као удружени пласирају своје производе, воће и поврће", рекла је министарка.

Према њеним речима, могућности су много веће од оних које су нам тренутно на располагању и ми се интензивно бавимо заједно са партнерима у Русији проналажењу и нових могућности, пре сбега на ивестиције у агро-индустријски сектор у Србији.

"Оно што је важно је да је квалитет и препознатиљивост српских произвиода на руском тржишту евидентан и да су наше надлежне службе сопособљене за праћење кваитета и испуњавање стандарда захтевног  тржишта и да се тиме отварају огромне могућности", рекла је министарка пољопривреде.

"Очекујемо да свима нама ово буде позитиван подстицај за даље ширење и јачање пољопривредне порозводње у Србији", рекла је Снежана Богосављевић Бошковић. 

Србија нема никакве препреке на путу повећања извоза на руско тржиште, рекла је Богосављевић БОшковић.

Делегација руског министарства пољопривреде су у Београду и разговара се о томе шта је то што Руси очекују од наших производа.

Рекла је да је руска страна евидентно задовољна квалитетом производа који Србија испоручује том тржишту.

"На нашим пољопривредницима је да ту могућност користе и два министарства пољопривреде ће заједнички снажно радити на подстицању пољопривредника на већу сарадњу, не само кроз повећање трговине него кроз конкретне инвестиције јер српском аграру су потребне инвестиције", каже она.

Подсетила је да је у протеклом периоду уложен напор да се обезбеди позитивна инвестициона клима а недавно је усвојен Закон о пољпоривредном земљишту чиме се ствара услов за привлачење страних инвеститора као и домаћих за брже и снажније попдстицање развоја пољопривреде.

Разговарно је о инвестицијама у прерадне капацитете јер је Србији неопходно више објеката за прераду млека, меса као и прерађивачки капацитети за воће и поврће.   

"Прошле године извезли смо свежих јабука и крушака у вредности од преко 83 милиона долара. Сада имамо у извозу и смрзнуто воће, али постоје могућности да извозимо производе са додатом вредношћу који ће за наш аграр, провреди и за буџет Србије бити далеко кориснији", каже министарка.

Говорећи о извозу меса, министарка је рекла да су Руси заинтересовани искључиво за српско месо.

"Ми смо од 2014. године почели да извозимо колочине које су биле на располагању. Задовољни смо али верујемо да могу бити и веће. Свињско месо можемо извозитии у Рзусију, али је проблем транспорт јер транзит ове врсте меса иде преко луке Бар и траје 45 до 60 дана", рекла је она.

Из разлога што нам није дозвољено да кроз земље ЕУ прође ова врста меса због вакцинације против свињске куге, потребнo је да прође одређени период мониторинга да бисмо потпуно искључили вакцинацију да би ишло на тржиште Европе, каже министарка. 

Закључила је да нам је за сада широко отворено руско тржиште, количине нам нису задовољавајућe и да је потребно да Србија ради на ширењу сточарске производење али и производње воћа.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво