Руси заинтересовани за увоз меса из Србије

Руско тржиште рачуна на српске пољопривредне и прехрамбене производе, а Србија намерава да постане што конкурентнија - то су поруке после састанка министарке пољопривреде са делегацијом руског министарства пољопривреде. Две земље, како је речено, намеравају да продубе сарадњу у области пољопривреде, кроз јачање трговине и конкретне инвестиције.

Посета новосадској фабрици за прераду меса, уверила је руске партнере да у Србији има производа који могу да парирају руским. Али, обесхрабрило их је сазнање да Европска унија и даље не дозвољава да се преко њених земаља превози свињетина која је вакцинисана против класичне куге - а која је у Србији обавезна.

"Сматрам да то није адекватна реакција, јер колико знам од 2010. године у Србији се није појављивала класична куга, само се врши вакцинација. Због тога није у реду да се брани превоз свињетине кроз земље ЕУ", каже Сергеј Данкверт из Руске федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор.

Из тог разлога, како каже, он је решио да пошаље руске правнике и сараднике да размотре то питање. 

Поред свињетине, Русија остаје заинтересована и за воће и поврће из Србије. Очекују и наставак увоза млека и млечних прерађевина, што смо у Русију највише слали током прошле године. Свесна да су количине којима располажемо скромне, ресорна министарка преноси спремност обеју страна да улажу у агро-индустријски сектор.

"У наредном периоду ћемо радити на реализации договореног, у смисли снажног залагања у подстицању привредника да више сарађују, да заједнички инвестирају и просто да добијемо веће количине које бисмо могли да извозимо ка тржишту руске федерације", каже министарка Снежана Богосављевић Бошковић.

Нови сусрет делегација српског и руског министарства пољопривреде заказан је за април, када би у Београд требало да допутује и руски премијер Медведев. Који би могао да изроди и конкретније договоре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво