НБС: Девизне резерве у децембру 10,4 милијарди евра

Девизне резерве Народне банке Србије на крају децембра, према прелиминарним подацима, износиле су 10,37 милијарди евра, саопштила је централна банка. Тиме се, како се истиче, обезбеђује покривеност новчане масе од 251 одсто и око седам месеци увоза робе и услуга.

Како истичу из НБС, девизне резерве на том нивоу су за 369,5 милиона евра мање у односу на прошли месец, док је посматрано у односу на исти месец 2014. то више за 469,3 милиона евра.

Већи девизни приливи у децембру, како пише, остварени су на основу коришћења кредита у износу од 86,1 милион евра, издвајања девизне обавезне резерве у нето износу од 82,5 милиона евра, донација у износу од 41,3 милиона евра и продаје државних хартија од вредности у еврима на домаћем финансијском тржишту у износу од 33,7 милиона евра.

Остали приливи износили су 50,5 милиона евра.

Већи одливи из девизних резерви у децембру реализовани су по основу интервенција НБС на међубанкарском девизном тржишту и измиривања обавеза државе према инокредиторима у укупном износу од 420 милиона евра.

Одливи су реализовани и по основу исплате доспелих државних хартија од вредности деноминованих у еврима, старе девизне штедње и отплате дуга ММФ-у на име искоришћених средстава у оквиру stand-by аранжмана из 2009. године у укупном износу од 63,2 милиона евра.

Остали одливи износили су 13,9 милиона евра нето.

Нето девизне резерве на крају децембра износиле су 8,42 милијарде евра, наводе из НБС, додајући да резерве представљају укупне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, као и за средства повучена од ММФ у оквиру аранжмана закљученог 2009.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у децембру износио је милијарду евра и био је за 454,7 милиона евра већи него у претходном месецу. 

Закључно са 31. децембром 2015. у међубанкарској трговини реализовано је укупно 8,07 милијарди.

Динар је у децембру номинално слабио према евру за 0,3 одсто, а НБС је у том месецу интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 30 милиона евра и продајом 300 милиона како би ублажила прекомерне дневне осцилације курса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво