Шта "план Б" доноси Телекому

После одлуке да се не прода Телеком, Влада је прешла на "план Б". Он подразумева реорганизацију, модернизацију и професионализацију. У Влади се разговара и о моделу који би могао да буде примењен. За сада су на столу опције - од професионалног менаџмента до продаје мањинског пакета акција. Одлуку у ресорном министарству очекују до јуна.

Приватизација у 2015. била је кључна реч за Телеком. Ипак, власник је остао исти, јер продаја баш као и пре четири године није успела. Година 2016. проћи ће у знаку реорганизације.

"Ми смо већ имали један састанак почетком године са премијером, када кажем ми мислим на ресорне министре и пословодстово Телекома. Разговарали смо о различитим опцијама, свака од тих опција ће се разматрати - од професионалног менаџмента до продаје мањинског пакета", каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Тиме је почела примена "плана Б". Ком су моделу ближи рано је рећи, кажу у ресорном министарству. Свако приближавање управљању у приватном сектору, верују аналитичари, био би напредак.

"Наћи добар професионални менаџемент није једнократна ствар, није нешто што се генерално може прогласити као метод, него обратно - неопходно је да се нађе механизам да је власник заинтересован да то предузеће ради што професионалније и оствари што бољи резултат", истиче саветник за страна улагања Милан Ковачевић.

Пре сваког решења, лек за Телеком је излазак на берзу, тврде стручњаци. Кад се већ не продаје већински пакет, добар је и мањински.

"У случају да се прода мањински пакет акција то свакако неће бити дефинитивно решење за Телеком, али ће свакако бити нека боља контрола над компанијом. У случају да се котира на том тржишту, већ за три месеца ћемо имати кварталне резултате, а компанија ће морати да објављује битне догађаје из пословања", објашњава Ненад Гујаничић из брокерске куће "Вајс Брокер".

Ново пословање, боља конкурентност, подразумева и мањи број радника. Телеком броји 9.000 запослених, а конкуренција до 10 пута мање. Прошлогодишњи процес приватизације пратио је и договор са синдикатом о социјалном програму.

"Они ће такође сада бити актери да дођемо до договора који ће подразумевати да Телеком буде ефикаснији, профитабилнији", каже министар Љајић, истичући да је суштина да Телеком послује ефикасније.

И то према најавама већ до краја године, када је и први постављени рок за реорганизацију. Од тога би могла да зависи и цена у трећем покушају приватизације једне од најуспешнијих српских компанија. За аналитичаре, о томе би се могло поново говорити за четири године, или још боље, када услови на тржишту буду најповољнији.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво