Бање средином године поново на продају

Приватизација бања и специјалних болница у Србији поново ће бити покренута средином године, а министар привреде Жељко Сертић очекује да ће оне бити продате до краја 2016.

Кад је Агенција за приватизацију објавила јавни позив за приватизацију 14 бања и специјалних болница, за ту куповину су се заинтересовали бизнисмени Миодраг Костић, Петар Матијевић, Филип Цептер, али и компаније из Русије, Немачке, Кине, Кипра.

Међутим, нико није успео да купи ниједну бању, јер је у ово време 2015. њихова приватизација обустављена, пре свега због судских спорова око власништва које држава води са Фондом ПИО.

Сертић је, у изјави Танјугу, рекао да је, због те специфичне ситуације, и овог месеца имао састанке са приватизационим саветником и представницима Агенције за приватизацију која ће на томе радити док се 1. фебруара не угаси.

Министар Сертић истакао је да је циљ да бање буду профитабилни центри, да раде на светском нивоу.

"Уверен сам да то у овој години можемо да урадимо. Зато и нисмо журили са бањама, да нам се не би десило да на погрешан начин приватизујемо, па да после пар година кажемо ово ипак није најбољи модел. Гледали смо шта су радиле земље у региону и на бази њихових искустава смо правили план, паралелно решавајући правне проблеме", објашњава министар.

Говорећи о судском спору, Сертић је навео да је то можда правно исправно, али је животно сулудо, будући да готово половину средстава од којих Фонд исплаћује пензије и социјална давања, даје држава Србија.

"Дошло се у апсурдну ситуацију да неко кога држава дотира, сада тужи државу како би доказао право власништва", рекао је министар додајући да то омета приватизацију.

Такође, Сертић је рекао да је са министрима Златибором Лончаром, Александром Вулином и Душаном Вујовићем разговарао о томе како спор решити споразумно.

"У међувремену ћемо добити предлог како и на који начин би која бања требало да буде приватизована, како бисмо тај процес отворили и завршили", истакао је министар.

Неке бање би, према речима Сертића, могле да буду класични спа центри, али већи део би требало да буду лечилишта, где би могли да се остваре већи приходи.

"И бање у Мађарској и Словенији покушавају да се "препакују" у лечилишта, па да гости поред забавног дела троше паре и на лечење. А нама је то важно јер имамо велики број обучених стручњака, па нам махом треба само докапитализација, како би собе биле лепше, и како би имали забаван садржај. Тако бисмо амбијент подигли на виши ниво. Имамо јако добру основу за то", уверен је министар.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за Танјуг да је принцип да ће оне бање које не могу саме да се издржавају, које иду на терет државе и буџета, бити приоритет за приватизацију.

Лончар се, међутим, оградио да је то најмање до Министарства здравља, јер то министарство не ради приватизацију.

"Ево, рекао сам вам који је наш принцип, за оне које не могу саме да се финансирају и не могу да опстану на тржишту, прво смо да оне иду у приватизацију, а оне које раде добро - видећемо шта ћемо са њима", рекао је Лончар.

Од кад је 2014. покренут нови талас приватизације, бање слове за највреднију имовину. Зато и не чуди интересовање водећих бизнисмена и фирми да уђу у тај посао. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво