Сертић: Траже се решења за предузећа, највећи проблем РТБ Бор

Од укупно 17 предузећа којима је продужен рок за приватизацију, у овој години остало их је 10 са нерешеном судбином, а министар привреде Жељко Сертић најављује да би решења за неке од тих фирми могла бити нађена већ у јануару. Као највећи проблем издваја РТБ Бор и руднике Ресавица, а подсећа и да ће јавни позив за стратешко партнерство за "Галенику" бити расписан у фебруару.

Ресорни министар поручује да по истеку рока, 31. маја ове године, ниједна од преосталих 10 фирми неће више имати заштиту државе од поверилаца. 

"Имамо за свако од тих предузећа дефинисане планове. Нека ћемо већ у јануару завршити, а за остала тражимо најоптималнија правна решења, како би наставила да раде и у будућности уколико постоји здрав део бизниса који може да буде одржив", рекао је Сертић.

Министар је, у изјави Танјугу изразио бојазан да ће с неким фирмама бити већих проблема.

Као највећи проблем издваја РТБ Бор и руднике Ресавица, а подсећа и да ће јавни позив за стратешко партнерство за "Галенику" бити расписан у фебруару. 

Када је реч о Ресавици, он је рекао да се са Министарством енергетике интензивно ради на реорганизацији, како би највећи број рудара задржао посао, и како би се одржала делатност која је важна за Србију.  

Сертић је подсетио да ће предлог решења за Ресавицу бити донет у фебруару, а онда остаје још три месеца да се проблем с том фирмом реши.

Говорећи о РТБ Бору, он наводи да су проблем трошкови, ефикасност управљања, начин рада, а са друге стране проблем је и што је цена бакра у свету драстично пала. 

"Ми морамо на оба аспекта да водимо битку, да урадимо све што је до нас да консолидујемо то предузеће, смањимо трошкове, а менаџмент који буде водио РТБ Бор да то ради одговорно", рекао је Сертић и додао да је циљ да се у наредном периоду губици тог предузећа сведу бар на нулу, односно да не буде губиташ, како би преживело до приватизације.

Друга предузећа, наводи Сертић, биће лакше или теже решавана, али постоји извесност у њима. 

"Јавни позив за Галенику биће расписан у фебруару, најавили објаву јавног позива за стратешко партнерство", истиче министар привреде.

Међу предузећима чији статус још није решен налазе се још и Фабрика аутомобила Прибој, ХИП Петрохемија Панчево, комбинат Јумко из Врања, крушевачка Трајал корпорација, АД Политика из Београда, фабрика аутобуса и специјалних возила Икарбус и Холдинг индустрија каблова Јагодина.

Примера ради, РТБ Бор је једини проивођач бакра, злата и сребра у Србији, метала који су берзанска роба, а у свом систему запошљава више од 4.500 радника. Рудници Ресавица имају сировински потенцијал у лежиштима угља од око милијарду тона. То јавно предузеће, које повезује девет рудника угља са подземном експлоатацијом, има 3.845 радника.

Галеника, рецимо, на домаћем фармацеутском тржишту има удео од 10 одсто и та компанија запошљава више од 1.500 радника.

Министар је поручио да држава не сме да дозволи да након 31. маја било које  предузеће остане под државном заштитом, али с друге стране то не значи да  неће постојати предузећа која ће добијати субвенције.  

"Субвенције данас дају и велике државе попут Немачке, Швајцарске, Аустрије, а пре свега су потребне фирмама које се баве јавним услугама као што је железнички превоз или неке друге специфичне области", објаснио је Сертић.

Упитан да ли је, када је усвојен нови Закон о приватизацији крајем 2014. очекивао да ће се тај процес до сада привести крају, он је рекао да је постојала бојазан код свих који у томе учествују, али не зато што нису знали како ће то правно да се реши и који су модалитети, него зато што је у фирмама које су биле у портфолију Агенције за приватизацију било 92.000 запослених.

"Нису сви они радили у пуном капацитету, огроман број њих није ни долазио у  предузеће. Већини њих су продавали политичку маглу да ће неко да дође и реши проблеме и да постоје зли људи у министарству који то неће да реше. А опет није било политичке воље да се седне с људима и да се каже људи овако не иде, јер цела држава иде у понор", рекао је Сертић и истакао да је ова влада то почела да ради.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара