Попис имовине јавних предузећа, шта кочи достављање спискова

Иако је прошле године усвојена Уредба о евиденцији непокретности у 730 јавних предузећа и друштава капитала чији је оснивач Република Србија, у Дирекцији за имовину нисмо добили одговор колико њих је доставило списак имовине. Разлог је, кажу, пресељење Дирекције на нову адресу. Последњи рок за доставу података имовине јавних предузећа је крај јануара.

Јавна предузећа имају још непуних месец дана да попишу имовину и доставе је Дирекцији за имовину. Из ЕПС-а смо добили писани одговор у коме се не наводи шта то јавно предузеће поседује, већ само да благовремено пријављују непокретности. 

Многа предузећа не желе да о томе јавно говоре, уз образложење да немају адекватног саговорника. Једно од ретких ипак је пристало да каже шта поседује.  

Дејан Лемајић из "Скијалишта Србије" каже да њихову имовину чини покретна и непокретна имовина – непокретна у вредности од 7,5 милијарди, а покретна у вредности од 367 милиона динара.

"Највећу вредност имовине чине земљиште и објекти, ту мислимо на стазе, на жичаре, на објекте, зграде у ски-центрима", рекао је Лемајић.

Надлежни кажу да нека предузећа оправдано касне са пописом имовине.

"У овом тренутку то је и физичка немогућност док се не заврши фискална година, због тога што у завршним извештајима, билансима успеха и стања треба тачно да се дефинише колики је капитал јавних предузећа поготову када су одређене инвестиције у току, на примеру 'Србијагаса' – када завршава одређену инвестицију поводом подземних лагера", рекла је крајем прошле године Александра Томић, председница скупштинског Одбора за привреду.

Из Дирекције за имовину нисмо добили одговор када ће почети да ради софтвер за јединствену евиденцију имовине у јавној својини, као ни да ли је веб-апликација доступна јавним предузећима.

Међутим, после 45 година морала би да се направи јединствена база података имовине јавних предузећа и уведу санкције за оне који, евентуално, достављају лажне податке.

"Ако ви уредите имовину и сад кажете – ја сам власник имовине вредне хиљаде милијарди – као добар домаћин према Европи имате могућности да под повољним средствима фонда узимате кредите, јер можете да дате хипотеку над непокретностима", каже директор Управе покрајинских органа Марко Радосављевић.

Закон о јавној својини, усвојен 2011, предвиђа да Република Србија најкасније до 28. фебруара 2017. мора да попише комплетну имовину.

Предузећа, локалне самоуправе и покрајинска власт које у том року не пријаве имовину, држава ће сматрати као своју. У 2016. очекује се нови закон о јавним предузећима, који треба да дефинише реструктурирање јавних предузећа, очекује се да ће увести још већу дисциплину.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво