Поскупљење путарине од 10 одсто до краја јануара

Вршилац дужности директора "Путева Србије" Зоран Дробњак наводи да је Влада сагласна са предлогом да се путарина повећа за 10 одсто и да очекује да ће се то догодити до краја јануара.

Зоран Дробњак је рекао Танјугу да предлог за повећање путарине треба прво да одобри Надзорни одбор "Путева Србије" и да ће затим бити прослеђен Влади на усвајање.

Истичући да имамо најјефтинију путарину у Европи, Дробњак је напоменуо да су "Путевима Србије" потребна већа средства за одржавање мреже државних путева.

Дробњак очекује да ће захваљујући поскупљењу од 10 одсто годишњи приход од путарине бити увећан за милијарду и по динара.

"У Србији имамо око 650 километара ауто-путева и само за њихово одржавање је потребно годишње око три и по до четири милијарде динара, али нама је потребно сигурно двоструко више", навео је Дробњак.

Челник "Путева Србије" додаје да то јавно предузеће приход од путарине не користи само за одржавање ауто-путева, већ свих 15.000 километара државних путева.

"Наша путарина је најјефтинија у Европи, ми смо далеко јефтинији и од Хрватске, Словеније, Румуније и Бугарске. У Србији је цена путарине по километру само три цента, а у другим државамо од пет до седам центи по километру", рекао је Дробњак и подсетио да путарина у Србији није повећана од фебруара 2008. године.

Дробњак је навео да је, на пример, у Хрватској цена путарине већа око два и по пута и износи 8,5 центи по пређеном километру.

Дробњак каже да вожња ауто-путем од Београда до Ниша сада кошта 730 динара, тако да ће повећање бити свега око 70 динара за 240 километара.

"Време је да се повећа путарина и то се неће одразити на промет, с обзиром на повољан географски положај Србије. Такође, ми Срби волимо да стигнемо што пре, тако да ће се и даље исто користити ауто-пут", рекао је в. д. директора "Путева Србије".

Дробњак је, такође, рекао да је за уређење комплетне мреже државих путева у Србији потребно од три до четири милијарде евра и објаснио да у ту суму улази и наставак градње путних коридора 10 и 11, као и планирана изградња регионалних ауто-путева Појате–Прељина и Рума – Нови Сад.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво