"Јумко" шије одела за британску фирму

Врањска текстилна компанија "Јумко" склопила је са енглеском компанијом "Флекситог" уговор о испоруци десет хиљада јакни и панталона, специјално намењених за рад у условима екстремно ниских температура. Вредност уговора је милион и по фунти, а у склапању је помогла Амбасада Србије у Великој Британији.

Енглеска компанија је била задовољна квалитетом и начином израде пробног узорка одела за екстремно хладно време, па је у септембру почела производња. Испоручено је 600 јакни, још 1.000 је спремно, а до средине фебруара у погонима "Јумка" сашиће се и око 6.000 панталона.

Повећање извоза утиче на биланс компаније, али и привлачење нових инвеститора.

Комерцијални директор "Јумка" Драгана Настић сматра да је уговор са "Флекситогом" добра препорука за врањску компанију.

"Та компанија има високе захтеве поводом квалитета израде и квалитета материјала који се уграђују", каже Настићева.

Енглеска компанија одела испоручује северноамеричком тржишту. "Јумку" је у уговарању извоза помогла Амбасада Србије у Великој Британији.

Генерални директор компаније из Врања Горан Ђорђевић истиче да је у контакт са "Флекситогом" ступљено захваљујући амбасадору Прибићевићу и осталима из амбасаде.

"Амбасада Републике Србије у Лондону је прави пример како наша дипломатска представништва треба да се боре за привредне интересе домаћих произвођача", каже Ђорђевић.

"Јумко" није једина фирма којој амбасада у Лондону помаже у склапању нових уговора. Амбасадор Огњен Прибићевић каже да су у контакту и са британским произвођачем чесама и мултинационалном компанијом која се бави расветом.

"Наш приоритет је повећање обима трговинске размене између Велике Британије и Србије и довођење страних, британских и свих других партнера који се могу наћи у Лондону – а у Лондону можете наћи практично цео свет – у Србију", каже Прибићевић.

Основни материјали за јакне и панталоне стигли су из Енглеске, од добављача компаније "Флекситог".

"Јумко" има потпуно заокружен процес производње и капацитете да производи и те врсте материјала, панаму и кофлин.

Технички директор финалне производње Небојша Костић каже да "Јумко" у даљој сарадњи, у интересу посла, може да производи и тканину и поставе у својим погонима.

"Тако би преузели цео посао, да не буде више то лом посао, што је исплативије за 'Јумко' и за 'Флекситог', не би имао он своје губитке, а ни ми не бисмо имали своје губитке око чекања", каже Костић.

"Јумко" има уговорене послове до краја ове године. Поред комплета за британску компанију, раде и униформе за војске Србије, Финске и Пољске, а очекују и нови уговор са МУП-ом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво