Удовички: Закон о систему плата до краја јануара

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички каже за РТС да закон о систему плата мора бити усвојен до краја јануара. Истиче да Закон о систему плата треба да оде у скупштину, у наредних недељу-две дана и буде разматран кроз хитну процедуру.

Кори Удовички је, гостујући у Дневнику РТС-а, говорила о Нацрту закона о платама којим се уређују платни разреди, каталог радних места и јединствени коефицијент за цео јавни сектор.

Поводом снежних падавина, а на питање да многе локалне самоуправе немају много средстава ни механизације да се изборе са зимским проблемима, министарка Удовички рекла је да је, кључно да знамо ко је за шта одговоран, и да локалне самоуправе имају сопствене буџете и не би требале да одговорност пребацују на тату државу.

Будући да Закон о платама чекамо већ три године, Удовички је навела да је овај Закон о систему плата на мишљењу и да се очекује да ће до краја јануара ући у скупштинску процедуру.

Министарка истиче да је то много сложен посао, јер не можемо да решавамо о односу плата кроз повећање плата. Кључно је да се уведе јасноћа и ред у читав систем и да сви сектори то виде.

Удовички, такође, објашњава да је отварање јединственог каталога послова, први корак у увођењу реда у читав систем, јер ће за све плате бити иста основица, а на основу коефицијента ће биће могуће поређење плата.

Распон коефицијената је од 1 до 7.5 при томе најмања основица је 22.000, а највећа 165.000.

Како наводи министарка, овим Законом о систему плата неће бити обухваћени функционери, ни јавна предузећа, јер ће се они решавати посебним законом.

"Овај оквирни закон поставља битне принципе по којима ће се други секторски закони доносити, а први принцип је једнака плата за исти рад", истакла је Удовички. 

Други принцип, додаје министарка, налаже да када новца буде у буџету он се најпре распоређује на оне који најмање примају.

Најсложенији посао јесу закони о платама у јавним службама.

"То значи да се опет само поставе принципи, па тек онда иду подзаконски акти, када ћемо почети да договарамо односе зарада. То ће бити негде на лето", рекла је Удовички. 

Синдикати имају примедбе на Закон пре свега због посебног коефицијента за минули рад и платних разреда, а новим законом неће бити иста плата кроз читав радни век плус минули рад, већ се очекује да боље обављате свој посао након неког времена и морате прећи у виши платни разред.

"Овим Законом минули рад улази у коефицијент плата", наглашава министарка.

Оно о чему би синдикати требало да се договоре, како мерити чији је учинак већи и ко треба да има веће плате, закључује Удовички.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво