Највећу добит остварио НИС, губитке Србијагас, Лукоил и Железнице

Најпрофитабилнија предузећа у 2014. години у Србији су НИС, "Телеком Србија" и "Теленор", док су највеће нето губитке забележили "Србијагас", "Лукоил" и "Железнице Србије", објавила је Агенција за привредне регистре.

НИС је у 2014. години имао нето добитак у износу од 30.559 милиона динара, који је за две петине мањи у поређењу са претходном годином, а на добитак тог друштва односи се 7,3 одсто позитивног резултата целе домаће привреде, наведено је на листи АПР "Сто нај...привредних друштава" на којој су предузећа рангирана на основу више показатеља из финансијских извештаја за 2014. годину.

"Телеком Србија" је у 2014. години забележио нето добитак од 16.877 милиона динара, а забележио је и раст пословне имовине и капитала.

Трећу позицију у групацији 100 привредних друштава са највећим нето добитком заузима "Теленор", и то са добитком од 10.549 милиона динара, који је за 5,1 одсто мањи него претходне године.

На четвртом и петом месту су "Таркет" из Бачке Паланке и "Тигар" из Пирота.

Са највећим износом нето губитка у 2014. години пословало је ЈП "Србијагас", чији је губитак од 45.037 милиона динара смањен у односу на прошлогодишњи за 9,4 одсто, али је и даље задржао значајан удео у укупном нето губитку целе привреде (8,2 одсто).

Пословни приходи су увећани за 6,7 одсто, а број запослених је задржан на прошлогодишњем нивоу.

На другом месту је "Лукоил", чији је нето губитак од 13.523 милиона динара више него четвороструко већи од претходне године. Укупни губици друштва повећани су за 87,2 одсто и надмашили су вредност капитала.

"Железнице Србије" су повећале негативан резултат на 11,802 милиона динара. Из њих је "Железара Смедерево" чији је губитак од 11,487 милиона динара мањи скоро за четвртину у односу на претходну годину.

На петом месту је "Петрохемија" Панчево која има негативан резултат од 11,017 милиона динара.

Укупан губитак привреде Србије у 2014. години био је 3.282 милијарде динара, што је за 13,8 одсто више него претходне године.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи