Сертић: Боља контрола пословања јавних предузећа

Министар привреде Жељко Сертић оценио је да нацрт новог Закона о јавним предузећима омогућава Влади да темељније контролише пословање предузећа у власништву државе и која обављају послове од јавног значаја.

Министар Сертић је у новогодишњем интервјуу за Радио Београд 1 изјавио да тај нацрт предвиђа бољу контролу пословања јавних предузећа, од избора директора и услова које они треба да испуне , реализације задатака и контроле пословања по свим кварталима до могућности да на прави начин контролишемо и предузећа која су основана у локалним самоуправама.

Моћи ћемо да онемогућимо злоупотребе које су се веома често дешавале, као што је ситуација да јавно предузеће оснује своју ћерку фирму, и да преко те ћерке фирме функционише и послује и тиме избегава све друге државне обавезе", изјавио је министар привреде.

Део одговорности за начин на који послују јавна предузећа треба приписати непрецизностима актуелног Закона о јавним предузећима.

"Зато су нека јавна предузећа и предузећа са јавним капиталом бирала шта им више одговара: да ли ће да користе свој положај и послују према Закону о јавним предузећима или да се понашају као привредна друштва, па на себе примењивала правила закона који се односи на предузећа која су изложена тржишној утакмици", каже Сертић.

Наводи да морамо да направимо разлику између јавних предузећа јер су нека тржишно оријентисана и боре се са јаком конкуренцијом попут "Поште" и "Телекома".

Постоји затим низ монополских предузећа која би могла да раде добро али не оставарују добар резултат зато што увек могла да рачунају на покривање дугова од стране државе, а нека-попут Железница ће увек као и свуда у Европи морати да добијају субвенције, али је нама важно да за средства која дамо за те намене буде прецизно и јасно одређена намена, и да се тачно зна како се понашају руководство и радници, а не да се тај новац користи за покривање нерада" изјавио је министар Серти'.

Црне листе за спречавање злоупотреба у привреди

Министар привреде оценио је да је изузетно задовољан због усвајања Закона о централној евиденцији привремених ограничења права лица регистрованих у Агенцији за привредне регистре.

"Више неће бити могућности да неко иде из стечаја у стечај, да гаси једно предузећа и да га задужује а у исто време отвара нова предузећа - и да тако вара не само државу за умањене порезе и раднике за неисплаћене плате, него практично да прави проблем и остатку привреде са којим иначе мора да сарађује", рекао је Сертић.

"Као држава стварамо предуслове да предузетници имају подршку, било да се ради о брзом издавању дозвола или спречавању могућности да их неко превари. Закони усвојени током 2015. омогућили су озбиљно рашчишћавање привредног амбијента и зато у 2016. очекујемо даљи привредни раст и прилив од око два милијарде евра директних страних и домаћих инвестиција", изјавио је министар Сертић за Радио Београд 1.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се