Капитални ремонт пруге Београд–Бар после 40 година

Барска пруга ће после 40 година доживети прву већу реконструкцију. Уговор о реконструкцији предвиђа ремонт пруге од Ресника до Ваљева, дуге 77 километара који ће у оквиру руског кредита урадити руска фирма "РЖД интернационал". Вредност радова је 80 милиона долара, а главни пројекат урадио је саобраћајни институт ЦИП. Овим ремонтом брзине возова на овој деоници биће повећане за три пута.

Чувена крилатица из тог доба "воз креће седамдест шесте" која је била у оптицају, дала је резултат. Тада је у целој бившој Југолсавији пруга од Беогарда до Бара имала стратешки значај да повеже барску луку са свим већим центрима у Југославији.

Међутим, после много година тај правац постао је међународни, тачније трајектном линијом Бар–Бари сада спаја југ Италије, а преко Београда и Вршца, Италију са Румунијом. Овакав развој ситуације тражи после 40 година и нови приступ саобраћају, повећање капацитета и брзине на овом путном правцу.

"Сада су брзине су резултата самог стања и оне се крећу 40, 50 и 60 километара на час, како на којој деоници. Међутим, после самог ремонта имаћемо брзине које ће бити 110 километара на час", истиче Новица Готовина, главни пројектант санације пруге Београд–Бар.

У ЦИП-у кажу да треба обновити свих 287 километара пруге Беогарад–Бар и да се предуго чекало на поправку пруге, јер је обнова неопходна после 20 до 25 година. Овим пројектом решава се питање и већег дела пруге која је настрадала у поплавама прошле године

"Морам да кажем да без обзира које рокове руска фирма даје, они ће да их испуне", наводи директрор ЦИП-а Милутин Игњатовић.

Планирано је да се реконструкција заврши у априлу 2017. године. Пруга се не може предпројектовати, тврде стручњаци у ЦИП-у, због изузетно тешких услова и брдско-планинских предела.

Не могу се постићи веће брзине од 120 километара на час, али ће се сигурно повећати капацитет за превоз терета, подићи ниво сигурности и решити проблеми везани за транспорт путника на релацијама које су познате по вишесатним кашњењима.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво