Чадеж: Готов Нацрт закона о привредним коморама

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је да је готов Нацрт закона о привредним коморама, али није могао да прецизира када ће закон бити донет.

Чадеж је новинарима на трибини посвећеној даљим корацима у модернизацији коморског система Србије "Мењамо се - за снажан глас целе привреде" истакао да од привреде није стигао ни један лош коментар на Нацрта закона о коморама.

"Привреда тражи јединствену организацију, једну чланарину, услуге које може да добије на сваком нивоу, а пре свега да комора буде њихов сервис", нагласио је Чадеж.

Чадеж је нагласио да ПКС мора да заступа интересе привреде и подсетио да је комора започела реформе, да је смањила број запослених за трећину, а ради и на повезивању целог коморског система како би се направило јединствено чланство.

Према његовим речима, ПКС квалитетно сарађује и са тимом Србије за преговоре са Европском унијом и да је ту улога коморе веома важна, јер је 29 од 35 поглавља везано за привреду, а представници ПКС-а су у 24 преговарачких радних група.

Чадеж је рекао да су представници ПКС-а укључени и у све радне групе које припремају законе које се тичу привреде.

Заменик генералног директора асицијације немачких трговинских комора (ДИХК) Фолкер Трајер напоменуо је да су коморе и привреда међусобно нераскидиво повезане и да је искуство показало да ако постоји добар коморски систем нема слабе привреде.

Трајер је нагласио да немачка привреда у ПКС-у види важног партнера за сарадњу и да јој је битно да то удружење буде снажно, јер је то показатељ да српска привреда фуункционише и да се у политици чује глас приватног сектора, а то је привлачно инвеститорима.

Како је оценио, обавезно чланство у коморама је веома важно јер то даје прилику да све компаније имају право гласа.

Трајер је нагласио да ДИХК подржава реформе коморског система Србије и да искуства Немачке могу много да користе ПКС-у, додавши да није у супротности имати и регионалне и централне коморе, али да је када се ради о савезним или европским питањима неопходно имати јединствен глас и став.

На данашњој трибини је представљена ДИХК која је централна организација 81 привредне коморе у Немачкој и заступа интересе трговине и индустрије на федералном нивоу пред владом и парламентом, ЕУ, као и међународним организацијама.

Речено је и да све фирме регистроване на територији Немачке, са изузетком занатских фирми, слободних професија и пољопривредних фарми, по закону су обавезне да буду учлањене у коморе. ДИХК окупља више од три милиона компанија чланица међу којима су, не само велике компаније, већ и мале радње и ресторани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво