Премијер најавио повећање плата и пензија

Председник Владе Александар Вучић најавио је, на конференцији за новинаре, да ће повећање плата од наредне године у просвети износити четири, здравству три, на универзитету и вишем школству, у војсци и полицији два одсто. Пензије ће бити повећане линеарно 1,25 одсто, најављује премијер.

Од јануара 2016, учитељи и наставници у основним и средњим школама имаће плате четири одсто веће, изјавио је премијер Александар Вучић на конференцији за новинаре.

"Мислим да је то значајно и ја честитам учитељима и наставницима, а ми смо се потрудили да то буде највеће повећање", рекао је премијер на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Премијер је прецизирао да за око 141.000 запослених у просвети, укупно повећање плата износи близу четири милијарде, односно око две милијарде за запослене у основним школама и 1,98 милијарди за запослене у средњим школама.

Вучић је навео да ће плате за два одсто бити повећане факултетским професорима, што је, према његовим речима, претило да угрози разговоре са Међународним монетарним фондом.

Према његовим речима, разговори са ММФ-ом били су тешки и постојала је реална опасност да дође до прекида разговора, због неслагања о повећању плата за просветне раднике и универзитетске професоре.

"ММФ је био против било каквог повећања плате универзитетским професорима јер су сматрали да су преплаћени. Ми смо инсистирали јер желимо да имамо велику реформу у сфери образовања", рекао је премијер.

У здравству и установама социјалне заштите плате ће бити повећане три одсто, најавио је премијер и додао да укупно повећање износи око три милијарде за здравство, а у установама социјалне заштите око 210 милиона.

Плате запосленима у војсци и полицији од јануара 2016. биће увећане два одсто, што значи да је укупно повећање око осам милијарди динара.

Вучић је најавио да ће бити повећане плате и свима онима у јавном сектору који су имали примања мања од 25.000 динара.

Премијер је нагласио да за администрацију, запослене у Скупштини, Председништву и министарствима повећање плата није предвиђено.

Повећање зарада значи додатни трошак за буџет од 44 милиона евра. Мање него што ће коштати повећање пензија. Премијер је најавио и да ће пензије бити линеарно повећане 1,25 одсто.

Вучић је рекао да је број пензионера у Србији 1.736.154, од чега 60 одсто није било суочено са смањењем пензија, а који ће овим повећањем имати пензије веће него што су икада имали, и у реалном смислу због нулте стопе инфлације.

"Наша одлука је за све пензионере да линеарно повећамо пензије за 1,25 одсто", нагласио је Вучић, приметивши да оптерећење за пензије од 1,25 одсто представља веће оптерећење по буџет од плата.

Указао је да то значи да ће пензионер који је имао пензију 20.000 динара, а није му смањивана, добијати 20.250, онај који је имао 40.000 имаће 40.500, а онај који је имао 80.000 имаће 81.000 динара.

ММФ је, према његовим речима, захтевао да повећање пензија буде ниже. 

"Повећања нису мала" 

Вучић је оценио да повећање пензија и плата није мало, указујући да је за само годину дана од почетка реформског програма Влада успела да издејствује повећања, те да је то значајан успех.

"Не слажем се да су то мала повећања и нећу да се слажем са онима који се додворавају људима и мисле да може да буде и више. Не мислим да је четири одсто мало, за само годину дана откако смо почели да спроводимо програм штедње. Мислим да је то озбиљан и значајан успех", приметио је премијер.

Могло је, рекао је премијер, повећање да буде и веће зато што се ове године уштедело 600 милиона евра, колико је дефицит мањи од очекиваног, али подсећа да је са ММФ-ом договорено да је зарад стабилне економије неопходно да се трошак за плате сведе на седам одсто БДП-а, а за пензије на 11 одсто.

Вучић је истакао да се слаже да су пензионери зарадили своје пензије и да су нам много тога оставили, али је неко ко је владао пре то уништио.

"Ми данас 50 одсто пензија исплаћујемо из буџета, а не из ПИО фонда, јер су неки појели оно што су зарадили пензионери", подсетио је Вучић.

Премијер је додао да зна да није још довољно да се лепо живи, наводећи да, ако успемо на такав начин да се понашамо даље, већ следеће године ћемо моћи да кажемо да опипљиво живимо боље.

"Данас грађани не живе лошије него пре годину дана. Плате у Србији на крају 2015. ће бити веће него на крају 2014", приметио је Вучић и додао да је у укупном платном фонду приватни сектор надоместио јавни, што га посебно радује.

Ипак, премијер је додао да је забринут због даљег високог процента сиве економије, за чије сузбијање је потребна подршка грађана.

"Србији се верује, са Србијом се не игра"

Премијер је оценио да ће трећа ревизија са ММФ-ом бити одобрена и да не верује да ће се око тога чак састајати Борд директора, јер је Србија одговорно радила.

Вучић је додао да су предмет били резултати у трећем кварталу 2015. године и све оно што је потребно да се предвиди за буџет следеће године.

Истакао је да је после поплава била тешка ситуација, готово на ивици банкротства због "неодговорних одлука многих који су земљу водили уз галопирајући јавни дуг, огроман фискални дефицит".

"У тешким условима кренули смо у те и такве реформе", рекао је Вучић и додао да је све што је договорено са ММФ-ом резултатима превазиђено и надмашено.

Са ММФ-ом је договорено да се акцизе на нафту повећају са 137 на 139 динара, али то, појашњава премијер, није урађено због повећања плата и пензија, већ да би се умањила претплата за јавне сервисе – биће обавезна, али не већа од 150 динара

Вучић је рекао да очекује да ће раст на крају године бити и већи, јер ММФ није урачунао нове фабрике које су почеле да раде – Метанолско-сирћетни комплекс и Азотару.

"Србији се верује, са Србијом се нико не игра", поручио је премијер и додао да ће Србија испунити све обавезе које се односе на рационализацију државне управе.

Према његовим речима, постоји 11.000 људи који су се пријавили за одлазак у пензију, а треба да оде 9.000.

"Проблем је што нисмо способни да пронађемо којих је то 9.000 који треба да оду", подвукао је Вучић.

Критиковао је то што се сви баве неким другим пословима уместо тог важног, због чега смо у томе били веома спори и ММФ нам то, како је рекао, с правом замера.

"Суштински, нико неће бити отпуштен, али је неопходно да се види како је најбоље спровести рационализацију да се не би десило да оде читав један сектор, рекао је Вучић и закључио: "У овом послу каскамо услед моје грешке и грешке министара".

"Продаја Телекома само за добру цену"

Вучић је рекао да ће Телеком бити продат ако будемо могли да добијемо добру цену, а ако не буде добре цене, нећемо га продати.

Коментаришући протест запослених у Телекому и све друге протесте, Вучић је рекао да сваког дана чује људе који се с правом и без довољно аргумената буне, траже и желе више.

На протесту Телекома, према његовим речима, био је велики број људи, 2.820, а међу њима и многи председници месних одбора СНС-а, као и чланови странке.

Вучић је навео да их разуме, као и све учеснике других протеста, али да то показује још једну нашу особину, а то је да бисмо желели да се комшија промени, а код нас све да остане по старом.

"Сачувај ми моје радно место, шта ме брига за све друго", критиковао је премијер, додајући да разуме забринутост тих људи за своју будућност, али да он мора да брине о целој Србији.

С тим у вези је навео да је ниво незапослености пао испод 20 одсто.

Лично је разочаран, како је казао, различитим реакцијама, наводећи да последња истраживања у која је имао увид показује да само мали број људи у Србији подржава и разуме оно што Влада ради.

Вучић је додао да више од 90 одсто грађана жели да се ништа не промени и само да имају више новца у новчанику и џепу, што је, приметио је, немогуће.

"Ако народ мисли да је Телеком златна кока, сребрнина, да ће боље да ради следеће године него ове, ако мисли да баш ништа не треба да се мења, а да држава има пара да баца, и да само каже 'дај још пара овамо', а да на другој страни не тражимо рачун у радњи, немогуће је да опстанемо", поручио је премијер.

Вујовић: Верујемо у себе, на добром смо путу

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је да Влада Србије верује у себе, и да је на добром путу, а о томе најбоље говори то што је преокренута прогноза раста и то са минус један на плус 0,75 одсто.

"То значи да реформе дају резултате. Сваким даном све боље резултате показују", поручио је Вујовић на конференцији за новинаре.

Иако су повећања плата и пензија скромна, рекао је Вујовић, требало би препознати и признати резултате владе

Подсетио је да је, без обзира на катастрофалне поплаве, Србија "изашла из рупе", и преокренула тренд пада у раст БДП-а.

Пре годину дана, подсетио је министар, нико није веровао да ће дефицит опште државе моћи да буде 5,9 одсто, а данас говоримо о око четири одсто дефицита, а како је додао, отварамо простор за регулисање старих дугова.

"Напредујемо не само у фискалном него и у сваком другом смислу. Оживљавање стопе раста, пратиће нова радна места и инвестиције", рекао је министар.

Према његовим речима, влада је смањила потребу за финансирањем за 600 милиона евра, што ће смањити задужење и камате за следећу годину.

"То су значајне уштеде које ће нам помоћи да изађемо на стабилан пут раста", рекао је Вујовић.

Како је рекао, структурни дефицит је смањен на 3,5 одсто.

"Планови су били такви да смо мислили да ћемо смањити за два одсто, а смањили смо га за 2,45 одсто. Прошли смо 60 одсто пута који смо планирали за три године, и наћи ћемо се у позицији одрживог развоја", рекао је Вујовић.

Сада остаје, како је додао, тежи део структурних реформи, на томе ће да се ради у наредних шест месеци.

"Сигуран сам да ћемо ако будемо веровали у себе имати добар резултат", рекао је Вујовић. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво