Читај ми!

Вучић: Нећемо уводити санкције Русији, јачамо трговинске односе

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у Москви да Србија и даље неће уводити санкције Русији и да ће Влада Србије радити на даљем јачању трговинско-економских односа. Након пословног форума привредника две земље, Вучић се састао и са руским колегом Дмитријем Медведевом.

Отварајући Пословни форум представника вишšе стотина српских и руских компанија, премијер Александар Вучић подсетио је да је Србија једна од ретких земаља која није увела економске санкције Русији.

Током посете Москви, Вучић се састао и са Дмитријем Медведевом, премијером Руске Федерације.

На пословном форуму Вучић је поручио да Србија неће мењати политички и економски однос према Русији.

Вучић је истакао да је данашњи бизнис форум показатељ велике заинтересованости Србије и Руске Федерације за развој међусобне економске сарадње и поручио да је то одлична могућност да се предузетници упознају с пословним могућностима обе земље.

Вучић је подсетио да Србија и Русија имају дугу историју пријатељских односа и да је то добар темељ за јачање економских веза.

"Наша влада жели да подржи ту сарадњу. Око 1.000 компанија у руском или делимично руском власништву већ послује у Србији у различитим гранама и то је потврда трајности наших економских веза", рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да је Русија једна од три најважнија спољнотрговинска партнера Србије и поручио да влада даје подршку инвеститорима и компанијама које желе да послују у нашој земљи.

"За нас је важно да видимо како можемо да привучемо више руских инвеститора, али и да обезбедимо више српских инвеститора на руском тржишту", рекао је Вучић.

Циљ – повећање обостраних инвестиција 

Истакао је и да је циљ повећање обостраних инвестиција. Навео је да је Србија ове године на новој листи Светске банке побољшала резултат и са прошлогодишњег 91. места дошла на 59. место.

Тај напредак, каже Вучић, чак није обухватио део реформи који је урађен у последњем периоду.

Подсетио је да је прошле године Србија имала пад од 15 места на Дуинг бизнис листи, али да је ове године постигнут највећи напредак од свих земаља. "То значи да смо много тога радили и урадили и то ће бити јасан сигнал свим инвеститорима – да је Србија данас сигурно место за инвестирање и њихово улагање", рекао је Вучић.

Додао је да је жеља Владе Србије да наша земља буде у првих 40 земаља у свету. "И када будемо у тој суперлиги, онда ћемо моћи да кажемо да ће Србија успети да обезбеди довољно инвестиција и додатно победи незапосленост и запосли знатно већи број људи", рекао је Вучић.

Као важне задатке у српско-руској економској сарадњи Вучић је навео стварање заједничких предузећа која би наступала на трећим тржиштима, раст извоза пољопривредних производа у Русију, како свежих тако и прерађених, укључивање аутомобила у списак слободне трговине.

"Не плашимо се тешког рада, већ нестабилности" 

Вучић је додао да се Србија не плаши тешког рада већ нестабилности која може да дође споља, из региона и на друге начине и указао је на ситуацију у Црној Гори, Македонији и у Приштини.

"Некоме очигледно не одговара стабилна ситуација на Западном Балкану", рекао је Вучић и додао да Србија, упркос томе, успева да очува стабилност и развој.

Додао је да је Србији веома важно да развије односе у области туризма и да ће Србија морати да уложи много више кад је реч о обнови бања.

"По том питању смо мали у односу на Руску Федерацију, али тако и једни и други можемо да остваримо још боље резултате. Бројчано смо мала земља, али морамо да штитимо свој суверенитет и територијални интегритет. Ако неко у окружењу набавља лансирне рампе за балистичке ракете, Србија мора да има решење", рекао је Вучић.

Он је додао да, поред пољопривредне сарадње, и српска грађевинска индустрија може да уђе на руско тржиште уколико се те компаније буду понашале одговорно и озбиљно.

Вучић је додао и да, кад је реч о извозу возила у Србију, постоји интересовање за сарадњу.

"Иако знамо да је проблем у неким другим земљама евроазијског савеза, а не Русији, заинтересовани смо да направимо уговоре за увоз ваших возила без царине, а да се на вашу територију и територију евроазијске федерације извозе наша возила, односно 'фијат'", рекао је Вучић.

План Србије за враћање дугова

Вучић је додао да ће у разговору са премијером Русије Дмитријем Медведевом изнети план Србије за враћање дугова које има према Руској Федерацији.

"Дугови данас износе 303 милиона евра према "Гаспрому". Они су заостали из претходног периода, није их направила моја влада. Моја влада у динар исплаћује све своје обавезе и не касни ни дана", рекао је Вучић.

Србија је, додао је, крајем децембра исплатила 100 милиона долара дуга.

"Мислим да је дуг 'лош друг' и ми желимо да се решимо дугова што је могуће пре да бисмо наше односе у будућности могли што чистије да решавамо", рекао је Вучић.

Најавио је и да ће са руским партнерима разговарати и о будућности "Петрохемије", за шта постоји неколико идеја.

"Тренутно је добра цена нафте, а за Петрохемију 85 одсто сировина чини примарни бензин. Добра је и цена гаса на светском тржишту, али ми морамо да нађемо стратешког партнера за онај тренутак кад не буде таква цена гаса и примарног бензина", рекао је Вучић у Москви одговарајући на питања новинара.

Уочи заседања пословних савета, Вучић је за Спутњик рекао да је важно да Србија и Русија имају чисте односе и рачуне и да је на таквим темељима најлакше и најбоље градити добре односе.

Форуму у организацији привредних комора Србије и Русије присуствовали су српски премијер Александар Вучић и министри у Влади Србије Душан Вујовић, Зорана Михајловић, Братислав Гашић, Александар Антић, Вања Удовичић, Жељко Сертић, Снежана Богосављевић Бошковић и Небојша Стефановић. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво