Постављен камен темељац за "Београд на води"

Премијер Србије Александар Вучић и представник "Игл хилса" Мухамед Алабар поставили су камен темељац за две стамбене куле, чиме је званично почела изградња пројекта "Београд на води“, вредног 3,5 милијарди евра.

Уз камен темељац премијер Вучић и Алабар убацили су и "временску капсулу" с порукама, а затим су и бацили прве лопате чиме су означили почетак градње пројекта "Београд на води". 

Премијер Александар Вучић је на свечаности пре полагања камена темељца, изјавио да постављањем камена темељца за пројекат "Београд на води" Србија исписује нове странице историје, истичући да се престоница кроз историју мењала набоље, некад и против воље "затуцане већине", пренео је Танјуг.

Вучић је, наводећи да је данас велики дан за Србију и њене грађане, захвалио свима који су од почетка веровали у тај пројекат и који се нису плашили критика, посебно шеику Мухамеду бин Заједу, представнику "Игл хилса" Мухамеду Алабару и градоначелнику Београда Синиши Малом.

Премијер је рекао да се данас поставља камен темељац за први од два милиона квадрата, односно прва од милион лопата које ће Београду дати нови простор за бољи живот.

Наводећи да од данас у Београду ниче нови град, Вучић је рекао да ће станове, куле и хотеле градити српске фирме и радници, те да ће пројекат који ће вредети 3,5 милијарди евра упослити на десетине хиљада људи.

"То више није сан и обећање, већ данас постаје стварност", рекао је Вучић и додао да простор на коме ће бити изграђен "Београд на води" никога није занимао у протеклих седамдесет година, већ су са неугледних барака и сметлишта многи скретали поглед.

Премијер је рекао да су се многи подсмевали пројекту, али да он има поштовања и за тај део јавности јер, како је навео, у Србији увек било лакше бити против него за.

Вучић је рекао да су кроз историју велики пројекти често почињали нечим што су многи могли назвати самовољом појединаца, подсетивши и да су главни пројекти – покретачи развоја Београда у почетку били тако окарактерисани.

"Напрадак и рад су биле речи којих смо се врло често плашили, али Београд је за разлику од нас знао и растао, некад и против воље затуцане већине", рекао је Вучић.

Он је зато рекао да Београд треба питати да ли жели да расте, да се гради, да ли жели још радника, хотела, нових технологија... 

Алабар: "Београд на води" прави драгуљ

Представник "Игл хилса" Мухамед Алабар изјавио је да је пројекат "Београд на води" прави драгуљ и да се сада открива тек један његов део.

Алабар је у обраћању захвалио премијеру Александру Вучићу на посвећености и вери у овај пројекат и државним и градским органима на томе што је све тако брзо и квалитетно до сада урађено.

"Оно што смо заједно постигли ових годину и по дана је невероватно – имамо исти циљ да променимо овај амбијент и направимо напредак за Београд и Србију" рекао је Алабар.

Како је рекао пре неколико дана објављен је уговор о том пројекту, а данас се поставља камен темељац прве две куле и то представља прву тачку где ће бити стамбених објеката, хотел, продавнице, ресторани, паркови...

Алабар је подвукао да ово није пројекат само за оне који ће у њему живети, већ за све грађане Београда и Србије који ће овде доказити да се забаве, проведу, тргују, раде или једноставно само уживају у реци, граду...

Према његовим речима, сваки град мора да има економско чвориште, а развој обале биће покретач развоја Београда.

Он је додао и да ће пројекат "Београд на води" истовремено привући инвестиције, подстаћи туризам, бизнис...

Алабар је указао и да се са надлежним државним органима и градским службама ради на томе да се очува наслеђе околине и да се оно поштује и остане недирнуто.

"Руководство ваше земље верује да можемо да урадимо нешто добро за народ и мислим да сви треба да добију прилику да нешто добро учине и зато ми ово и радимо. Обећавам вам да ће бити сјајних ствари које ће уследити наредних месеци", поручио је Алабар.

Постављању камена темељца присуствовали су градоначелник Београда Синиша Мали, председник РС Милорад Додик, министри у Влади Србије, амбасадори...

Председник РС Милорад Додик каже да пројекат "Београд на води" сви треба да подрже, а на полагање камена темељца је дошао, како је рекао, управо због подршке и да поручи грађанима Србије да их сународници у РС увек посматрају и радују се пројектима који доприносе развоју.

Овај пројекат, према његовим речима, не само да решава проблем урбаног изгледа овог дела Београда, него мења свест о томе на који начин је могуће "нешто што је пре било запуштено ставити на највеће стандарде урбано-грађевинске, економске, културне и сваке друге димензије".

"Србија треба да подржи овај пројекат и окупи се око њега, јер ће он привући инвеститоре који су доказани на неким другим дестинацијама", поручио је Додик.

Две стамбене куле имаће 296 станова, односно око 60.000 квадратних метара, а продаја станова по принципу регистрације заинтересованих за куповину, почеће 3. октобра, када ће се знати цена квадратног метра и квадратура.

У саопштењу компаније "Београд на води" наводи се да ће први стамбени објекти у овом насељу са погледом на реку Саву и Савску променаду бити инспиринсан архитектонским наслеђем Београда и представљати комбинацију историјских симбола овог дела града и модерне градње.

У знак обележавања отварања Савске променаде организован је низ активности и догађаја у овом делу града до средине октобра.

Посетиоци од данас могу да уживају у богатом забавном програму, укључујући модне ревије, Лего изложбу, плесне и акробатске наступе уметничке и занатске радионице, концерте и ди-џеј наступе, сајмове и разноврсне киоске са брзом храном.

У овом периоду биће разноврсних садржаја за уживање целе породице уз активности намењене деци, укључујући спортове и игре и музичку радионицу.

Када "Београд на води" буде завршен Савска променада ће имати бројне породичне атракције укључујући плутајућу водену платформу, игралиште за децу и амфитеатар испод старог Савског моста.

Поред тога ту ће бити и пешачке зоне на отвореном, а тренутне активности и догађаји дају увид у то како ће изгледати живот на Променади.

"Београд на води" биће велико интегрисано насеље и садржаће комерцијална чворишта, хотеле, образовне институције и здравствене објекте, али и јавно шеталиште дуж обале дуго два километра, као и паркове са атракцијама за слободно време.

"Београд на води" ће имати и културни и историјски трг, чиме доприноси позиционирању Београда као културне и уметничке дестинације региона.

Вучић: Београд ће бити посећенији од Будимпеште 

Инвеститор који ће градити "Београд на води" није власник ни педља земље док не изгради одређени објекат, поновио је премијер Александар Вучић додајући да они немају шта да однесу из Србије.

"Они нису власници ни педља земље док не изграде одређени објекат. Они немају шта да украду, немају шта да узму и однесу. Тек када изграде објекат онда идемо у конверзију на површини тог објекта у пропорцији 68-32, дакле опет извлачимо профит иако нисмо ни динара за то дали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да нико нема право да му прича о тржишној вредности "нечега што је 70 година вредело нула".

Пројекат "Београд на води" ће, како је премијер рекао, довести до раста БДП-а, раста запослености, а главни град ће за десет година бити туристички центар посећенији од Будимпеште.

Одговарајући на питање чиме гарантује да ће пројекат бити изграђен на време, директор "Игл хилса" Мухамед Алабар је рекао да се нада "да ћемо изненадити грађане и бити бољи него што смо обећали".

"Треба нам и нешто среће. Ово није нимало лако, ми волимо да радимо тешке ствари и знам да ћемо успети", истакао је он и додао да је оптимистичан имајући у виду и економски напредак Србије и ефикасност Владе Србије.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво