Читај ми!

Прву зграду "Београда на води" пројектовали српски инжењери

У Савском амфитеатру данас ће бити постављен камен темељац за изградњу "Београда на води", а на Првом програму РТС-а од 16.20 можете пратити пренос свечаности. Пројекат прве зграде "Београда на води" урадила је српска пројектантска кућа "Машинопројект", а рашчишћавање Савског амфитеатра и постављање бетонских шипова поверено је домаћој грађевинској оперативи. Главни извођач радова је "Енергопројект".

Да би дозвола за градњу стигла на време и почела градња прве стамбене куле "Београда на води", арапски инвеститор посао је поверио српској фирми са искуством у пројектовању од педесет година.

"Задатак 'Машинопројекта' је био да од већ преузетог идејног концепта овог објекта изради комплетну техничку документацију сходно Закону о планирању и изградњи, што је подразумевало израду идејног решења за локацијске услове, идејног пројекта, пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење радова", каже комерцијални директор "Машинопројекта" Срђан Мандић.

На пројектовању прве зграде "Београда на води" шест месеци је радило тридесетак архитеката и инжењера. Како кажу, био је то за њих велики изазов да све што је арапски инвеститор замислио ставе у планску документацију.

"Ми смо се трудили да унапредимо и развијемо пројекат, да га прилагодимо нашим условима и могућностима извођeњa, менталитету људи који ће ту живети", каже водећи пројектант "Машинопројекта" Емина Савић.

Инвеститор потврђује да је све спремно за полагање камена темељца "Београда на води". Савска променада је завршена, а на обали Саве направљен је први објекат, ресторан "Саванова".

"Овај простор постаје мала оаза за све људе који желе да уживају у простору поред реке. Пружа мноштво садржаја за све узрасте, имамо дечје игралиште, прелепо ново шеталиште, имамо нову бициклистичку стазу. Очекујемо да овај пројекат отвори више од 20.000 радних места и тренутно на пројекту имамо ангажоване три српске фирме", наводи директор пројекта "Београд на води" Никола Недељковић.

И произвођачи грађевинских материјала, који сада раде са 40 одсто капацитета, своју шансу за излазак из кризе виде у овом пројекту.

"Инсистирали смо на томе да се наши грађевински материјали примене кроз пројекте. Очекујемо да ће и грађевинске фирме које су већ биле на листи за извођење радова 'Београда на води' бити ангажоване", каже Виктор Кобјерски из Одбора за грађевинарство ПКС-а.

Обавеза Србије је да рашчисти локацију на Сави од 100 хектара, расели и исплати све власнике објеката на том потезу, а арапски инвеститор да обезбеди финансирање и заврши пројекат.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво