Читај ми!

Нова правила јавних набавки, краћи рокови и боље цене

Од 2002. до 2012. године донета су три Закона о јавним набавкама. Последњи је, по други пут, измењен почеком године, а пре три недеље је ступио на снагу. Очекује се да ће ојачати конкуренцију, скратити рокове, убрзати процесе и олакшати постизање најбољих цена.

Софтверска компања Ђорђа Лазића последњих десет година учествује у јавним набавкама. Иако је било позитивних искустава, нису изостале ни препреке које су паралисале фирму, макар привремено.

"Не само да не добијем неки тендер у некој фер борби, већ се дешавало да се појављују неки несавесни понуђачи који су улагали жалбе. Када они поднесу жалбу комисији долази до суспензије комлетне јавне набавке и зауставља се комплетан процес самим тим зауставља се све то утиче на сам процес планирања ресурса и свега осталог у самој фирми", наводи Ђорђе Лазић.

Како би се избегле овакве ситуације нова правила кажу: нема жалбе уколико понуђач претходно није пријавио неправилност, али нема ни заустављања процеса јавних набавки.

"Сада се иде у правцу да захтев за заштиту права који се подноси на конкурсну документацију неће задржавати даље активности наручиоца уколико наручилац оцени да је неоснован већ може да настави до доношења одлуке наручиоца. О томе ће одлучивати Републичка комисија за заштиту права, па уколико наручилац није добро проценио обуставиће се поступак", указује Данијела Бојовић из Управе за јавне набавке.

Има новина и за оне који се такмиче.

"Зато што су повећане таксе за заштиту права. Ако неко објективно сматра да наручилац криши прописе о јавним набавкама одлучиће се на тај корак да подесе захтев за заштиту права. С друге стране када су у питању захтеви за заштиту права сада је решено питање активне легитимације. Лице које може да поднесе захтев за заштиту права може бити оно лице које има објетиван инетес да учествује у том поступку", напомиње Бојовићева.

У просеку на један тендер пријаве се два и по понуђача. Нов закон требало би да повећа тај број, односно конкуренцију, али и јавност јер предвиђа да се набавке прате од самог почетку на Порталу јавних набавки.

Сви заинтересвани моћи ће да виде како је оцењена понуда, а рокови ће се рачунати од тренутка објављивања. Иако у "Транспарентности Србија" оцењују да су направљени помаци, указују да неке од досадашњих измена нису довољно образложене, али и да, како кажу, остају и отворена питања.

"Пре свега питања када ће се потпуно одступити од закона због тога што на пример неки међудржавни уговор даје могућност да се тако учини. То се показало и ранијих година као један од проблема остављање сваке могућности да се на неки начин заобиђу процедуре", сматра Немања Ненадић из "Транспарентности Србија".

О јавним набавкама ће се преговарати и са Бриселом, јер ће то бити тема у петом поглављу преговарачког процеса. Циљ је да набавке буду фер и да најбољи победи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво