Електронско оглашавење јавних набавки

За јавне набавке у Србији, прошле године потрошено је готово 190 милијарди динара. Нови предлог Закона о јавним набавкама је у скупштинској процедури, а портал јавних набавки и бесплатно оглашавање јавности ће пружити много јаснији увид у све тендере.

Процењује се да ће се бесплатним оглашавањем годишње уштедети око 200 милиона динара. Портал се налази на адреси Управе за јавне набавке http://www.ujn.sr.gov.yu/.

"Електронским оглашавањем јавних набавки постиже се двоструки ефекат - смањује се степен корупције у Србији, а процедура набавки постаје транспаретнија и ефикаснија", рекла је министарка за телекомуникације и информатичко друштво Јасна Матић.

"Оно што је такође битно у овом пројекту је да је ово први корак ка увођењу електронских јавних набавки и систем ће у првом кораку омогућити транспарентност и смањење трошкова,а у другом кораку за нешто више од годину дана, ми ћемо покушати да цела трансакција може да се обави електронски",  каже министарка.

Предлог новог Закона о јавним набавкама, између осталог, предвиђа да је за јавне набавке за добра и услуге чија вредност прелази 5 милиона динара или више од 20 милиона динара за радове, обавезно оглашавање у Службеном гласнику и на Порталу јавних набавки, а не као до сада у дневним новинама.

За нови систем рада од новембра обучаваће се 6.500 службеника у 25 градова Србије. Новац за обуку службеника који за буџетске кориснике уговарају јавне набавке, као и за куповину сервера за Портал јавних набваки, обезбеђен из Националног инвестиционог плана.

Директор Управе за јавне набавке Предраг Јовановић је подсетио да је електронско оглашавање јавних набавки било омогућено од фебруара ове године.

Само мањи број наручилаца је, према његовим речима, искористио ту могућност, јер то није била законска обавеза, а други разлог је што службеници за ту новину нису били обучени.

"Уочено је да има све више нерегуларности у поступцима јавних набавки", рекао је он и потврдио да је у Зрењанину било неколико тендера за јавне набавке које је Комисија за заштиту права поништила, али су они и поред тога спроведени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи