Слабе очекивања на берзи, фондови у црвеном

Од августа Белекссентимент, показатеља очекивања учесника на Београдској берзи, спао са 100 на 69 поена. Инвестициони фондови и даље свакодневно губе.

У данашњем саопштењу српског тржишта капитала наводи се да кретања, како на домаћем, тако и на светском финансијском тржишту, говоре да је размере тренутне кризе тешко предвидети, као и евентуалне могућности за решавање.

Прошлог месеца је српско тржиште на драматичан начин, како се наводи у саопштењу, доказало да је повезано са глобалним финансијским кретањима.

Кретања на Београдској берзи претходних година била су детерминисана процесима консолидације власништва у предузећима из процеса приватизације, као и активностима страних портфолио инвеститора.

У овом тренутку међутим, ефекти глобалних ломова ограничавају учешће страних инвеститора, редукујући им расположив капитал за инвестирање, драстично смањујући тражњу и последично депресирајући цене.

Истовремено, сектор домаће институционалне тражње - пензиони и инвестициони фондови, још нема капацитет да апсорбује такво понашење страних инвестиотора.

Јединице свих 13 инвестиционих фондова и даље су у паду.

Највећи пад у четвртак, 2. октобра, забележио је фонд КД Ексклузив, од 1,29 одсто, на 537,11 динара.

Најмањи минус имао балансирани фонд Хипо баланс, од 0,11 одсто, на 988,81 динар.

Вредност инвестиционе једнинице у свим фондовима пала је испод 1.000 динара, што је била цена јединице када су фондови оснивани.

Од јануара ове године јединице неких фондова изгубиле су и више од 50 одсто вредности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи