Читај ми!

Шведски намештај на српским ножицама

Долазак у Србију најпознатијег светског произвођача јефтиног намештаја "Икее" дуго се најављује. Међутим, мало је познато да за "Икеу" већ 14 година ради фирма из Поморавља. Од мале столарске радионице у параћинској гаражи израсли су у "Икеиног" добављача који запошљава 200 радника и годишње извезе робу вредну три и по милиона евра.

Двеста педесет хиљада сетова месечно из фабрике у Ћуприји оде у "Икеине" продавнице широм света.Сваки комад ножица, баш као и кухињске даске и оклагије, мора да буде исти у милиметар, са жигом "Икее" и ознаком "произведено у Србији".

"Ако је дошло до неке грешке у производњи у лакирници, те производе склањамо и они се бацају, а ове друге стављамо на траку и оне се бацају. Захтеви о квалитету су доста високи", прича радница Тијана Миладиновић.

Оснивач фирме каже да није сањао о оволикој производњи када је пре 14 година почео са само петоро радника.

"Само квалитетним и коректним радом смо ово постигли. Нема стајања, идемо даље", истиче сувласник фирме "Standard Furniture Serbia" Стеван Лукић.

Од пре четири године, већински власник је швајцарска фирма која је од те земље добила и значајну подршку привредних саветника, али и повољне кредите.

"То нам је помогло да унапредимо производњу, да направимо, између осталог, и ову халу да купимо нову лакирницу и да убрзамо наш развој", наводи Един Дацић из фирме "Дакомет АГ".

Од прошле године, сарадња је лакша јер ради и Привредна комора Србије и Швајцарска. Раст трговинске размене повећан је 75 одсто, а из амбасаде најављују и подршку за оспособљавање радника.

"Парадокс је да у земљи која има велику стопу незапослености недостаје квалификована радна снага. Ми ћемо пружити подршку у повезивању приватног сектора и образовног система кроз дуално образовање, за шта је заинтересована и ваша влада", указује амбасадор Швајцарске у Србији Жан-Даниел Рух.

Произвођачи из целог света који раде за "Икеу" морају да поштују све стандарде квалитета, рокове испоруке и односа према радницима. Шкарта овде практично нема јер се и оно што не ваља прерађује у брикете и извози.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво