САД дужне "као Грчка"

Пакет од 700 милијарди долара који је Бушова администрација предложила као спас за посрнуло финансијско тржиште, само је делић огромног америчког дуга од 9 хиљада милијарди долара. Спољни дуг Србије приближно 29,8 милијарди долара.

"САД дугују много" - закључак је истраживања које је спровео амерички "Форбс". У намери да илуструју које би све потребе друштва могле да се намире са девет хиљада милијарди долара, колико износи укупан амерички дуг, навели су поједине ставке америчког буџета.

НАСА ће током 2009. године лансирати неколико мисија у свемир, поставити роботе на Марс, а стотине оператера биће ангажовано за управљање свемирским телескопима. Све то захтева буџет од 17,6 милијарди долара.

Национална фондација за науку (National Science Foundation - NSF), има годишњи буџет од 6,6 милијарди долара за истраживања и развој природних наука, астрономије, хемије, инжењеринга, технологије и рачунарства, на више од 1900 универзитета и научних институција у земљи.

Од 2003. до 2009. године, Конгрес је обезбедио 606 милијарди долара за војне акције и друге активности везане за рат у Ираку, а војни буџет за 2008. годину износи 481,4 милијарди долара.

Годишњи програм социјалне заштите кошта око 608 милијарди долара.

Многи аналитичари страхују од пакета мера за спас финансијског тржишта, јер се трошак директно преноси на пореске обвезнике.

Судећи према процени Америчког бироа за попис становништва, сваки амерички грађанин мораће да плати 2.300 долара за надокнаду залога од 700 милијарди. То значи да ако сваки Американац, укључујући и оне најмлађе, сваки дан влади поклони 1 долар, проћи ће више од шест година до коначног измирења дуга.

Међутим, залог од 700 милијарди долара само је мали део у препуној корпи државног дуга. Укупан дуг, уколико се подели са бројем становника, сваког Американца кошта 31,6 хиљада долара.

"Форбс" примећује да би чак и најплаћенији амерички спортиста, играч бејзбола Алекс Родригез, који годишње "заслужи" 28 милиона долара, морао да издвоји 25 хиљада плата да покрије дуг од 700 милијарди. Дуг не могу да измире ни "Форбсових" 400 најбогатијих људи на свету.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи