Ниш центар инвестиционих улагања

После Крагујевца наредни приоритет Владе је подстицај економског развоја Ниша и југа Србије, рекао је на отварању прве Нишке инвестиционе конференције Млађан Динкић. Ниш би могао да буде административни центар појединих државних фондова, изјавио је Божидар Ђелић.

Поред 30 иностраних инвеститора, учесници "Нишког инвестиционог форума 2008" били су  потпредседници Владе Божидар Ђелић и Млађан Динкић и представници локалне самоуправе. Задатак форума је да се покрене економски развој југа Србије.

Учесницима форума министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић је рекао да би Ниш требало да добије слободне царинске зоне и да су за тај град планирани екстра подстицији од иностраних улагања.

Ниш ће у наредном периоду постати центар инвестиционих улагања у области инфраструктуре, изградње гасовода Јужни ток, као и Коридора 10, за који је затворена финансијска конструкција, најавио је Динкић.

Према његовим речима, циљ Србије је да буде најповољнија дестинација за привлачење страних инвестиција и извоз, што ће утицати на смањење спољнотрговинског дефицита.

"Свако новоотворено радно место држава ће финансирати са 5.000 евра", рекао је Динкић и додао да је Ниш, после Крагујевца, практично приоритет Владе у регионалном развоју Србије.

"Србија је једина у Европи која има уговор о слободној трговини са земљама ЕУ, Русијом и земљама у окружењу, а предстоје нам преговори о томе са Украјином и Белорусијом", рекао је Динкић.

Градиће се путеви од Лесковца до Прешева и од Ниша до Димитровграда, а међународни кредити требало би да Србији буду доступни у наредној години, прецизирао је Динкић.

Обраћајући се учесницима форума, потпредседник Владе Божидар Ђелић је рекао да буџет за наредну годину мора да омогући макроекономску стабилност земље. Инфлација у Србији је обуздана и до краја године ће бити једноцифрена.

Циљ Владе Србије је равномерни регионални развој и као пример великих регионалних разлика Ђелић је навео да сиромашни у Београду чине 3,5 одсто становништва, а на југу Србије 16 одсто.

Ђелић је рекао да се у Влади озбиљно размишља и о доношењу Закона о деконцентрацији државних институција, односно измештању појединих државних институција из Београда у Ниш, тако да би Ниш могао да  буде седиште Управе за дуван.

Француски Сажем планира значајне инвестиције у Нишу, рeкао je Ђелић је на конференицији за новинаре и потврдио да ће се почетком новембра у Паризу састати са челним људима те компаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара