Криза стигла у Србију

Прве последице светске финансијске кризе на Србију биће раст камата и то се може очекивати веома скоро, поручују банкари и стручњаци. Криза већ стигла у Србију, каже гувернер Јелашић.

Гуверенер Радован Јелашић каже да је криза већ стигла у Србију, али да грађани не треба да брину за штедне улоге у банкама, јер је банкарски сектор у Србији високо ликвидан, а Централна банка свакодневно контролише рад банака.

"Централна банка располаже са довољно девизних резерви да би могла да брани курс динара и стабилност цена", каже Јелашић и истиче да је због кризе новац у свету све скупљи, што ће осетити и наши грађани.

РТС сазнаје да се припрема састанак владиног тима, који прати кризу и њен утицај на наше тржиште, са водећим банкарима.  

Иако је премијер рекао да је гувернер део тима који прати дешавања на светском тржишту, Јелашић није могао то да потврди али је истакао да би држава требало што мање да троши, а да Централна банка треба да води још строжију политику.

На челу владиног тима је министарка финансија Дијана Драгутиновић, а РТС сазнаје да ће један од првих потеза тима бити састанак са банкарима у наредне две недеље.

Економисти сматрају да је добро што је владин тим формиран, али да од њега не треба превише очекивати јер се не зна до када ће криза трајати и на шта све може да утиче.

Михаило Црнобрња, професор факултета за финасије каже да треба очекивати веће камате, мање инвестиција и мањи извоз, а да држава на то не може много да утиче.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи