Читај ми!

Тржиште некретнина на мртвој тачки

Више од 300.000 домаћинстава нема решено стамбено питање, а број потребних станова у Србији годишње је најмање 25.000. Међутим, гради се све мање.

Тачни подаци о промету постоје само за некретнине купљене на кредит. За шест месеци ове године осигурано је 2.500 кредита вредних око 80 милиона евра.

"Можемо рећи да је ово прва година после низа година где не бележимо пад у броју осигураних стамбених кредита у односу на претходну годину. У односу на ситуацију 2007. или 2008. ово јесте далеко нижи износ, али 2015. је у свему потпуно иста као и 2014. година", каже в. д. директора НКОСК Маја Косовчевић.

На тржишту се појавио велики број станова који су под хипотеком, а станови се продају и због повећања пореза.

"Цене су опале, не тако значајно да би то тржиште осетило у смислу промета. Промет стагнира, чини ми се да и цене још стагнирају, али има простора и за пад цена", истиче директор Завода за статистику, економиста Миладин Ковачевић.

За десет година у Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита осигурано је 90.000 стамбених кредита.

Стамбени кредити на нашем тржишту су и у најбоље време чинили неких 30-ак одсто укупне тражње на тржишту, сада не прелазе 15 одсто.

Према подацима Завода за статистику, вредност грађевинских радова на зградама мања је за трећину него прошле године, а вредност нових уговора 44 одсто.

"Што се тиче саме оперативе која је кренула са новим становима, они су у знатном подбачају него што се очекивало. Морамо да знамо да је у већини случајева цена извођења радова далеко мања него цена коју је држава оптеретила разним порезима и дажбинама и ту треба гледати да се цене приближе куповној моћи становништва", објашњава Горан Родић из Грађевинско-индустријске коморе.

Када је реч о кредитима чији су корисници престали са отплатом њих је 800, односно један проценат од укупно пласираних кредита. Само у овој години на добош је отишло 100 станова, исто као у првој половини 2014.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи