Обезбеђена средства за Коридор 10

Кабинет потпредседника Владе Србије Млађана Динкића, на основу закључка Националног савета за инфраструктуру, урадио је предлог Националног плана изградље путне и железничке инфраструктуре Републике Србије, који ће сутра предложити Влади Србије за усвајање. Тиме је затворена целокупна финансијска конструкција за изградњу Коридора 10.

Обезбеђено је близу 1,3 милијарде евра а имајући у виду да је изградња Коридора 10 приоритет за Србију очекујемо да ће овај предлог бити усвојен на сутрашњој седници Владе Србије, наведено је у саопштењу Министарства и истакнуто да ће средства за изградњу Коридора 10 бити на располагању извођачима радова већ од 2009. године.

Прецизирано је да је приликом данашњег разговора потпредседника Владе и министра економије Млађана Динкића и директора Сектора за зајмове за Југоисточну Европу у ЕИБ Домиником Курбеном договорено да ће та европска банка кредитирати изградњу деонице Коридора 10 у износу од 540 милиона евра.

Од тога ће 240 милиона евра бити искоришћено за финансирање деонице Лесковац - Прешево, а 300 милиона евра за изградњу деонице Ниш - Димитровград.

Договорено је да средином новембра у Београд дође техничка мисија ЕИБ, како би били прецизирани детаљи уговора о кредиту, а очекује се да ће зајмови бити одобрени на 25 година са периодом почека од пет до седам година и каматном стопом у висини "еуролибора" (базна камата Европске ецнтралне банке), плус 0,2 одсто, што је знатно повољније од уобичајених тржишних услова.

Такође је договорено да ЕИБ финансира те две деонице у координацији са Светском банком и Европском банком за обнову и развој.

Током састанка Динкића са шефом канцеларије Светске банке у Србији Сајмоном Грејом и тимовима техничке мисије за саобраћај Светске банке, договорено је да прва транша зајма Светске банке за Коридор 10 буде око 400 милиона долара, при чему је на састанку прецизирано да ће 250 милиона долара бити намењено за изградњу деонице Лесковац - Прешево, а остатак за финансирање деонице Ниш - Димитровград.

Препорука Светске банке је да се одмах почне са покретањем процедуре за претквалификационе тендере за избор извођача, како би радови могли да крену већ почетком следеће грађевинске сезоне до када би требало да се оконча и процедура одобравања ових зајмова.

Приликом недавне посете Вашингтону и разговора министра Динкић са представницима Светске банке, договорено је да ће ова међународна институција обезбедити 600 милиона долара за финансирање Коридора 10, док је почетком септембра директор ЕБРД изразио спремност да Србији одобри кредит од 150 милиона евра за финансирање аутопута Ниш - Димитровград, подсећа Министарство.

Истовремено је "Хеленик планом" Владе Грчке за Балкан предвиђено додатних 100 милиона евра за довршетак деонице Коридора 10 према македонској граници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво