Изградња мини хидроелектарана

У Пироту је потписан уговор о оснивању заједничке компаније "Пирот Енерго", између италијанске фирме "Декотра", општине Пирот и компаније "Тигар". Оснивање компаније омогућиће стварање услова за изградњу првих 40 мини хидроелектрана у сливу Нишаве.

Након потписивања уговора , председник оштине Пирот Владан Васић, рекао је да ће општина Пирот од реализације овог пројкета имати вишеструку корист.

"Ми ћемо, пре свега , искористити огроман хидропотенцијал који је до сада био неискоришћен. Економски ефекти ће се одразити на општински буџет, јер ова инвестиција је пројектована на око сто милиона евра, а велики број људи ће добити посао", истакао је Васић.

Председник Компаније "Тигар" Драган Николић, рекао је да је "Тигар" део своје пословне стратегије усмерио ка еколошким програмима и зато је нашао интерес за улазак у овај пројекта.

Љубо Мискин, представник италијанске компаније "Декотра" се нада да ће Влада Србије подржати овај пројекат, пре свега обезбеђивањем законске регулативе, која би поједноставила процедуру добијања сагласности и дозвола.

Изградња мини хидроелектрана је стратешки циљ Србије, јер је реч о обновљивим изворима енергије, који су еколошки најприхватљивији. Предност изградње јесте и што овакви пројекти омогућавају уштеду горива, високу ефикасност рада, квалитет и не загађују природну средину.

У Пироту је прва хидроелектрана изграђена још 1936.године на реци Темштици. У ондашњој Краљевини Југославији поред Сићева, била је најача електрана са 1260 KW. Иако је већ деценијама ван функције и има улогу експоната, њена постројења могу сваког часа да се укључе у електроенергетски систем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво