Читај ми!

ЕУ: На Балкану обновити или затворити 13 термоелектрана

У земљама балканског региона требало би због застарелости и незадовољавања стандарда Европске уније, да се обнови или затвори 13 термоелектрана, резултати су истраживања Фондације "Мрежа за промене југоисточне Европе".

У Србији би по том принципу требало обновити или затворити пет термоелектрана, преноси Ал Џазира Балкан.

У периоду од 2025. до 2030. на мети су ТЕ "Морава", "Костолац", "Никола Тесла" и "Колубара", док је у ТЕ "Косово" рок за затварање три блока 2020. година, а за преостала два 2025. година, преноси Танјуг.

У Босни и Херцеговини у периоду од 2020. до 2025. године на мети су четири блока ТЕ "Тузла", а до 2030. године ТЕ "Гацко", "Угљевик" и "Какањ".

У Хрватској би до 2020. требало затворити само једну термоелектрану, "Пломин", у Македонији две – "Осломеј" и "Битољ" и то у периоду између 2025. до 2030. године, а исти рок има и ТЕ "Пљевља" у Црној Гори.

Енергија је тема с којом се свака земља на путу евроинтеграција мора суочити и земље региона би требало да до 2050. смање емисију штетних гасова за 80 одсто, поручено је из Брисела.

Стручњаци сугеришу земљама региона да раде на повећању енергетске ефикасности стамбених зграда, ефикаснијем искоришћавању ветра и сунца, али и смањењу употребе угља.

У Бриселу сматрају да је у регији проблем недостатак политичке воље и да времена нема, наведено је у тексту Фондације "Мрежа за промене југоисточне Европе".

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара