Читај ми!

Сертић: Интерес да приватизација буде брзо завршена

До данас је 44 предузећа у класичном приватизационом процесу, 17 предузећа је заштићено и највећи део тих предузећа је у припреми за приватизацију, док је за поједина предузећа рок за приватизацију продужен до годину дана, каже министар привреде Жељко Сертић.

Јавни позиви за приватизацију објављени су за 44 предузећа и позиви су у току, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а министар привреде Жељко Сертић.

"До данас за 338 предузећа је дефинисана судбина и процес је у току. Имамо 44 предузећа која смо дали у класичан приватизациони процес, која су објављена и јавни позиви су у току", каже Сертић.

Додаје да очекује да предузећа којима је продужен рок за приватизацију буду приватизована и пре годину дана.

"Од сутра ће бити различитих сценарија. Нека предузећа ће бити блокирана или ће им пак део имовине бити узурпиран. Нека предузећа су већ склопила договоре о отплати дуга са повериоцима, а нека предузећа би требало да у наредном периоду направе договоре са својим повериоцима", истиче министар привреде.

Објашњава да је 2005. године било више од 230 заштићених предузећа а да их је данас свега 17.

"Постоје разлози због којих су ова предузећа заштићена, а критеријум за избор тих предузећа није био плод политичких договора. Та предузећа су спремна за приватизацију, са 'Ресавицом' имамо велики проблем јер за то предузеће нема заинтересованих и оно једино добија дотацију од државе, док остала предузећа имају потенцијал да буду решавана", истиче Сертић.

Каже да је интерес да све буде брзо урађено.

"Рокове нисмо имали никада дефинисане и никада процес приватизације није био дефинисан. Једини рок који смо имали законом дефинисан био је претварање друштвеног капитала у државни или приватни и то је 31. децембар ове године и он се не помера. Али наш задатак је да тај процес што пре завршимо", каже министар.

Додаје да су предвиђене одређене казне за одговорна лица која не испуне обавезе по закону у вези са приватизацијом.

"Највећи носиоци опструкције су били управо руководиоци предузећа. Кроз овај процес од 10 година ми смо у различитим политичким играма дошли до 234 предузећа у која су се слиле огромне паре. Имамо ту неку политичку заштиту где нико ништа не може појединим предузећима", истиче Сертић.

Каже да су казне за оне који опструишу процес приватизације од смене директора предузећа до казни превиђених законом, од материјалних до других казнених одредби. Додаје да поједина предузећа желе да се врате под заштиту дражве.

"Процес приватизације није црно-бела слика, наша предузећа су оптерећена страшном прошлошћу и та предузећа имају дуге судске процесе", објашњава Жељко Сертић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи