Дали смо НИС за гасовод

Лидер Нове Србије Велимир Илић сматра да је цена по којој НИС треба да буде продат Русима умањена за вредност коју ће Руси уложити у градњу гасовода кроз Србију.

Објашњавајући да смо НИС дали за гасовод, некадашњи министар за капиталне инвестиције, па за инфраструктуру у две владе Војислава Коштунице рекао је у интервјуу "Политици" да је пресрећан што је потписао енергетски споразум са Русијом.

"Наши стручњаци су израчунали колика је инвестиција потребна за градњу гасовода - у првој фази је потребно уложити две милијарде евра. Ми смо рекли да немамо средства за инвестиције тог типа, а онда су Руси рекли добро, ми ћемо финансирати, а ви ћете нас за то обештетити делом НИС-а", рекао је Илић и додао да је наша радна група нашла да је разлика коју би Руси требало да плате 400 милиона евра.

На питање зашто није сачуван већински удео Србије у НИС-у, или контролни пакет у будућем заједничком предузећу за изградњу Јужног тока, Илић је одговорио да (министар економије Млађан) "Динкић хоће да се НИС прода по тржишним условима, а да га Руси финансирају својим средствима јер Србија нема новац".

"То неће нико да прихвати. Онда нема магистралног гасовода кроз Србију. Ићи ће кроз Румунију и Мађарску као што су Мађари и Румуни тражили", истакао је Илић.

Према његовим речима, Србија је продала већи пакет зато што је жеља била да Руси уђу у инвестиције. Илић тврди да је то била цена магистралног гасовода.

"Једини гас у Европи имају Руси и било је узми или остави. Наши стручњаци су прорачунали да магистрални гасовод доноси Србији годишњи приход, што сад Мађари имају од транзита, 200 милиона евра", изјавио је Велимир Илић.

Илић је запитао "да ли је значајније по 200 милиона евра профита у наредних 20 година, или наплатити сада, а после не добити ништа? И још запошљавамо хиљаде људи на читавом том пројекту. Зашто Динкић, који је и на овај пројекат дао сагласност, није рекао - то није добар уговор, ја не дам сагласност".

Подсећајући да се Динкићев потпис налази на тим папирима, Илић је додао да му смета што "поједини министри, без обзира у којој су влади, све напишу, усагласе, договоре, ратификује парламент, све се заврши и онда се појединци ставе изнад институција државе и све то почну да руше".

Илић није желео да се изјасни о будућем односу Нове Србије према странкама Николића и Шешеља.

"Нека време покаже. Пустимо мало СРС да своје проблеме реши на свој начин и странку која се формирала да заживи, нека формира инфраструктуру, па ћемо после видети, одмеравати снаге", рекао је Илић и пожелео успеха и једнима и другима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи