Европска помоћ Србији

Србија ће до 2010. године од Европске уније добити финансијску помоћ у износу од 584,4 милиона евра, која ће углавном бити усредсређена на јачање владавине права, подршку економском и друштвеном развоју и на усвајању закона који су у складу с ЕУ.

Европска комисија одлучила је да издвоји за Србију 584,4 милиона евра за подршку реформама и развоју у периоду од 2008. до 2010. године у оквиру програма предприступне помоћи, саопштено је у Бриселу.

У оквиру плана помоћи за 2008-2010, Европска комисија је наменила Косову 359,1 милиона евра, Црној Гори 99,9 милиона евра, Босни и Херцеговини 269,9 милиона евра, Хрватској 451,4 милиона евра, Македонији 244,3 милиона и Албанији 245,1 милион. Највише средства додељено је Турској, укупно 1,758 милијарди евра.

Европска комисија је данас усвојила план за финансијску помоћ земаљама западног Балкана и Турске у оквиру Инструмента за предприступну помоћ (ИПА) за период од 2008. до 2010. године, у упуном износу од 4,471 милијарди евра.

Средства су намењана земљама са статусом кандидата или потиценијалним кандидатима, у циљу јачања политичких и економских реформи и развоја како би оствариле своју европску перспективу, наводи се у саопштењу Европске комисије.

"Пут према ЕУ састоји се од реформи у циљу побољшања свакодневног живота грађана и испуњавању стриктних критеријума за приступање ЕУ. Напредак на том путу не захтева само много политичке воље и истрајности, већ и значајне финансијске напоре", навео је европски комесар за проширење Оли Рен.

Рен је, поводом усаглашавања стратегије финансијске помоћи за западни Балкан и Турску, истакао да Европска комисија "доприноси тим напорима знатном финансијском помоћи".

Европска комисија ће у сарадњи са земљама које ће примити помоћ припремити програме за њену реализацију према потребама које утврди Комисија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво