Агенти прва помоћ у куповини некретнина

Купац ће моћи у Регистру посредника у промету и закупу некретнина да види ко му је пружио услигу а привредни субјект, односно његов запослени за пружену услугу, односно наплаћену посредничку услугу, добиће рачун.

Од ове године 9. мај посредници у промету и закупу непокретности обележаваће као свој дан. Од 8. маја почела је пуна примена Закона о посредовању у промету и закупу непокретности.

Да ли је стан укњижен, колико тачно има квадрата, да ли има једног или више власника - питања су за трговца некретнинама. Неретко се дешава да они не знају све одговоре. 

Александар је у потрази за својим кровом над главом. Пре тога треба да изабере агента. Одабир није лак.

"Да ме увери да може да ми помогне да уђем у свој животни простор и да решим свој животни проблем - то се најчешће решава када уђете у његову канцеларију па се уверите кроз број запослених - да вас увери да то што циљате је легално", каже купац Александар Опсеница.

Како би знали одговоре на питања, агенти морају, по новом закону, да положе стручни испит. До сада је испит положило више од 1.000 кандидата. Добијени сертификат омогућава посреднику да се упише у Регистар посредника у промету и закупу некретнина.

Ненад Ђорђевић, агагент за некретнине каже да ће потрошач моћи у Регистру да види ко му је пружио услигу а привредни субјект, односно његов запослени за пружену услугу, односно наплаћену посредничку услугу добиће рачун.

"У случају да посредник није испунио своје обавезе из уговора о посреднику који је закључен са налогодавцем односно клијентом моћи ће да наплати штету", каже Ђорђевић.

Осим купцима, регистар ће користити и агентима. На једном месту биће им доступни сви конкуренти. Оне који раде нелегално биће лакше открити. То ипак значи више посла чека тржишну инспекцију.

"Тржишна инспекција у овом моменту, пре свега, лови нелегалне посреднике - оне које уопште нису пријављени нити су у АПР-у, нити у Регистру посредника, то је први циљ а онда у другој фази ми ћемо проверавати све посреднике који су уписани у регистар да ли су валидна документа, да ли су сви радници у агенцији пријављени", каже Жељко Стојановић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Они који су положили стручни испит треба да попуне захтев, како би до краја месеца сви сетификовни агенти били уписани у Регистар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво