Без већих улагања у сетву пшенице

Због скупог горива, минералног ђубрива и семенског материјала ове јесени у Србији неће бити већих улагања у производњу пшенице, али ће те житарице бити довољно да се подмире домаће потребе.

С обзиром на високе цене улазних средстава, односно минералних ђубрива, нафте и семена очигледно је да ни ове јесени Србија неће моћи да рачуна на нека већа улагања и интензивнију производњу пшенице, казао је секретар Одбора за пољопривреду у ПКС Милан Простран.

"Плашим се само тога што ће се избегавати коришћење ђубрива и то ће се одразити на принос, што није добро", рекао је Простран и додао да сељаци неће моћи да поднесу цену НПК ђубрива, која је са прошлогодишњих око 27 динара порасла на 42 до 45 динара по килограму.

Навео је и да једна домаћа семенска кућа још увек није продала ни један килограм декларисаног семена пшенице што указује да су произвођачи уздржани када је у питању предстојећа сетва.

Србија сада има вишак од око 360.000 тона пшенице и њена цена се на светском тржишту стабилизовала, односно полако расте и са 13 динара, на колико је била пала, порасла је на 15,5 динара по килограму.

То указује да ће пшеница бити интересантна роба за трговање читаве ове године, казао је Простран и нагласио да саветује произвођачима да сеју пшеницу јер је она најсигурнија са становишта климатских услова, тражи мања улагања од осталих култура и њоме може да се тргује читаве године. "На њима је да одлуче шта ће сејати", додао је он.

"Без обзира на све поменуте околности сетва увек буде таква да задовољи домаће потребе мада ја никада не бих говорио само о потребама јер би се Србија увек морала појављивати у извозу са 500.000 до милион тона пшенице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи