Плате расту брже од бруто домаћег производа

Грађани немају високе плате, али добијају више него што Србија има. Повећана јавна потрошња и нарушена макроекономска стабилност.

Током претходних осам година, зараде су расле у просеку 15 одсто, док је привредни раст био око пет одсто, рекла је једна од аутора студије Центра за либерално демократске студије, Даница Поповић, и нагласила да привредни амбијент није конкурентан уколико зараде расту брже од бруто домаћег производа.

Како се наводи у студији, највећи раст плата забележен је између маја 2006. и маја 2007. године, у предизборном периоду.

Просечан раст реалних плата тада је износио 26 одсто, при чему су зараде највише повећане у сектору осигурања, 55 одсто, а најмање у прерађивачкој индустрији, око 20 одсто.

Бруто плата у Србији у просеку је мало виша од 40.000 динара, при чему највише плате које премашују 55.000 имају запослени у јавним државним и локалним предузећима, показују подаци Републичког завода за статистику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво