Србија ће имати довољно хране

Србија ће по завршетку жетве располагати довољним количинама ратарских производа за подмирење сопствених потреба, као и количинама за извоз на нивоу десетогодишњег просека за пшеницу, кукуруз, сунцокретово уље, шећер, изјавио је министар пољопривреде Саша Драгин.

Када су у питању приноси најважнијих ратарских култура, суша је, према изјавама стручњака, допринела губитку рода у износу од 10 до 15 одсто, рекао је Драгин у разговору за  "Новости".

"Можемо рећи да су код пшенице, уљане репице и сунцокрета забележени приноси изнад десетогодишњег просека. Већи приноси очекивани су код кукуруза и соје, а изостали су због мањка падавина", објаснио је Драгин.

На питање може ли се на неки начин помоћи пољопривредним произвођачима да би се утицало на смањење цена хране у Србији, министар је одговорио да ће "Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ отворити врата, што ће неминовно водити у услове оштрије конкуренције и притиска на цене пољопривредних прехрамбених производа".

Он је подсетио да се налазимо у процесу приступа Светској трговинској организацији, "што очекујемо да ће бити следеће године, па ће и по том основу доћи до либерализације тржишта".

Према речима Драгина, једнострана примена прелазног трговинског споразума са ЕУ није у интересу пољопривреде наше земље у овом тренутку

"Првог дана примене ССП, укинућемо царине за 40 одсто домаћих пољопривредно-прехрамбених производа (око 1.000 производа), у тренутку када ни издалека нисмо спремни за надолазећу конкуренцију, оличену у производима ЕУ земаља, често вишеструко субвенционираних у односу на наше", објаснио је Драгин.

Он је додао да Србија нема довољно средстава да унапреди конкурентност домаће пољопривреде, а претприступна помоћ ЕУ намењена у ову сврху јој још није доступна.

ССП са Европском унијом, према његовим речима, "представља свакако најбитнији уговорни однос за пољопривреду у историји наше земље. Он је јасан сигнал наше воље да постанемо чланица овог великог система и јасна порука страним инвеститорима о стабилном политичком и економском курсу наше земље".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво