"Јужни ток", Гаспром исплатио европске деоничаре

"Гаспром" исплатио милијарду долара за акције немачког "Винтершала", италијанске компаније ЕНИ и француског ЕДФ-а у пројекту "Јужни ток".

Руски гасни гигант наводно је за 20 одсто акција ЕНИ-ја платио око 390 милиона долара, и по 290 милиона долара за уделе ЕДФ-а и "Винтершала", који су имали по 15 одсто акција, јавља Раша тудеј.

"Гаспром" није имао обавезу да купи деонице европских партнера, пошто су све компаније делиле ризике које је носио пројекат гасовода "Јужни ток".

Међутим, "Гаспром" жели да сачува Уговор о изградњи гасовода "Јужни ток" са италијанским "Саипемом", како би га искористио за "Турски ток".

"Саипем", који је био ангажован за полагање цеви за "Јужни ток", и даље се налази у бугарској луци Бургас и "Гаспром" свакодневно плаћа стотине хиљада евра, чекајући да почне изградња "Турског тока".

Пројекат гасовода "Јужни ток" обустављен је у децембру, а заменио га је "Турски ток", алтернативни гасовод, који би из Русије, преко Црног мора до Турске, па до границе са Грчком, требало Русији да омогући приступ јужноевропском тржишту.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 01. апр 2015, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

a srbima akcionarima

nista! hvala