Читај ми!

Радници Железаре задовољни уговором

Потписивањем уговора са фирмом “ХПК инжењеринг” стављена је тачка на страх који је владао међу запосленима, а радници ће показати да знају да раде, истиче председник Самосталног синдиката Железаре Синиша Прелић. У новембру ће бити покренута друга висока пећ и већ у следећој години очекујемо производњу од милион и по тона, каже Саша Чолић из Асоцијације самосталних и независних синдиката.

Председник Самосталног синдиката Железаре Синиша Прелић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да су радници у Железари задовољни уговором који је потписан са фирмом "ХПК инжењеринг".

"Ми смо са јучерашњим даном ставили тачку на страх који је постојао код свих нас у Железари. Сада добијамо нову шансу, нов почетак и наду, а наши радници ће показати да знају да раде", истиче Прелић.

Каже да има више битних детаља уговора, али да је најбитније да неће бити отпуштања радника.

"Такође, биће запошљавања, повећања зараде, они улажу свој новац, 20 милиона долара и зато смо донели одлуку да се уговор потпише управо са њима", објашњава Прелић.

Саша Чолић из Асоцијације самосталних и независних синдиката рекао је да је понуда фирме "ХПК инжењеринг" добра.

"Морамо да будемо свесни ситуације у којој смо били као град, били смо на коленима, имали смо губитке између седам и 10 милиона и нама је требао хитан опоравак", каже Чолић.

Истиче да је наредни корак да Железара стане на ноге, а када се то деси, да се повећа производња и да се отвара пут ка новим тржиштима.

"Очејумо да друга висока пећ почне да ради у новембру и надамо се да ће следеће године производња бити око миолин и по тона", додаје Чолић.

Каже да је Железара добила и понуде које нису биле добре, а да је изабрана најбоља.

"Други нису хтели да улажу свој новац", каже Чолић.

Истиче да ће радници имати повећање зарада од 10 одсто и да не морају да брину за своју будућност.

"Верујем да ће већина запослених у Србији по зарадама гледати у леђа радницима Железаре", додаје Чолић.

Председник Независног синдиката металаца Железаре Милета Гујаничић истакао је да запослени у Железари имају посла са озбиљном фирмом.

"Они адекватно брину о запосленима, о њиховом здрављу, научили су да раде безбедно", истиче Гујаничић.

Каже да ће 24 нова директора да раде тимски, у сарадњи са запосленима.

"Без тимског рада нема ништа, без обзира на то колико су они способни и колико знају посао", објашњава Милета Гујаничић.

Истиче да је све што се дефинише у колективном уговору свето писмо за све и каже да је Гудиш одличан бизнисмен.

"Гудиш улива поверење, њега знамо, радио је овде осам година. Он је способан, користи своје пословне везе и ту је квака. Тај човек може да пласира нашу робу на светско тржиште и све ће бити добро", каже Гујаничић.

Прелић додаје да се доводе искусни менаџери, а да ће њихов рад бити праћен из разлога што Железара има нека своја обртна средства.

"Не сме да се падне испод нивоа обртних средстава од 80 милона долара и зато постоји контрола", истиче Прелић.

Саша Чолић каже да је могући сценарио после три године да се Железара приватизује, да не буде држава послодавац, а да је могуће и да се уговор настави.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво