Читај ми!

Потписан уговор о управљању Железаром

Представници Владе и Железаре са холандском компанијом "ХПК инжењеринг" потписали су уговор о новом управљачком менаџменту. Железари и њеним радницима обезбеђена је сигурана будућност, а данашњи дан је велики за целу Србију, поручио је премијер Александар Вучић, који је присуствовао потписивању уговора.

Уговор о пружању услуга управљања и саветовања у пословању Привредног друштва "Железара Смедерево" потписали су министар привреде Жељко Сертић, извршни директор Железаре Бојан Бојковић и представник "ХПК инжењеринга" Петер Камараш. 

Премијер Александар Вучић изјавио је да је "Железари Смедерево" и њеним радницима обезбеђена сигурна будућност, а да је данашњи дан велики за тај град, али и целу Србију, преноси Танјуг.

Вучић је, након потписивања уговора са новим менаџментом Железаре, холандском компанијом "ХКП инжењеринг", захвалио пре свега радницима, који су се истрајношћу, љубављу и посвећеношћу Железари и послу изборили за будућност, нагласивши да ће компанија бити профитабилна, плате увећане а запосленима сигурна радна места. 

Упркос томе што је било много оних који су желели да се Железара угаси, Вучић је навео да ће производња с прошлогодишњих 560.000 тона ове године бити удвостручена...

"Молим вас да будете вредни, посвећени и да осветлате образ целој Србији, јер ово није важан и велики дан само за Смедерево него и за целу Србију", рекао је Вучић.

Премијер је захвалио синдикатима и подсетио да су му, кад их је упитао шта мисле о једном од власника новог менаџмента Џону Гудишу, синдикалци рекли да "нема шта да брине јер је Гудиш светски шампион у апсолутној категорији".

"Сад сте у сигурним рукама", навео је премијер и додао да ће плате бити повећане, да ће се радити све време и да ће сви радници остати на својим радним местима, а да број радника никад неће ићи испод 5.120.

"Ову шансу не смемо да пропустимо, свом снагом, знањем и љубављу према фабрици прионите на посао", рекао је Вучић.

Навео је да жели да "Железара Смедерево" оствари успех као и "Ер Србија", која "надлеће све авио-компаније у региону".

"Желим да сутра можемо да покажемо да имамо најуспешнију компанију у региону, челичану која може да набавља најјефтиније сировине и да свој челик продаје по доброј цени", рекао је Вучић.

Премијер је након званичног обраћања разговарао са радницима и још једном им захвалио што у претходном периоду нису "само кукали за плате", већ су се борили за Железару, а они су захвалили премијеру и Влади на ангажовању како би Железара наставила да ради.

Директан утицај на БДП, без додатних трошкова државе

Премијер Вучић је изјавио новинарима да ће потписивање уговора имати директан утицај на БДП од 0,5, до 0,6 одсто, да неће бити додатних трошкова државе и да већ од понедељка суштински нови менаџмент улази у Железару.

Вучић очекује да ће Смедерево за годину дана бити једно од места са највишим примањима у Републици.

Уз напомену да неће бити нових трошкова за државу, јер постоје знатна средства у сировинама, Вучић је рекао да нови менаџмент улаже и свој новац у Железару.

"За нас је најважније да се производња увећава", рекао је Вучић, истичући да је производња у фебруару била 65.000 тона, у марту више од 80.000 тона, а да очекује да ће у априлу бити 95.000 тона.

То ће значајно утицати, како је објаснио премијер, на раст БДП-а, односно следеће године Србија ће имати најмање 0,8 одсто већи БДП у односу на садашњи.

"Морам да кажем да ће се то осетити у најбољем смислу у целој српској привреди. Железнице већ немају довољно вагона за сировину која се набавља, такође и за челик који ће се извозити и то су слатке муке за наше железнице и Југословенско речно бродарство такође", истакао је Вучић.

У том контексту поменуо је да је "Србијагасу" пре неколико дана уплаћено четири милиона долара, што је, приметио је, била реткост у последњим годинама, а што ће много значити "Електропривреди Србије". 

О сигурној будућности челичане и радника говорио је и директор Железаре Бојан Бојковић.

"Ви и ми имамо сигурну будућност, са човеком којег знате из прошлости као високог професионалца Џона Гудиша и са човеком који је у последњих годину и по гинуо за Железару и дао и срце и душу да ово успе и не угаси се – премијером Александром Вучићем", рекао је Бојковић.

Сувласник холандске компаније "ХПК инжењеринг" Џон Гудиш очекује да ће Железара бити успешна подсетивши да је први пут дошао у Смедерево пре 13 година и да је и тада имао визију шта су њени радници способни да ураде.

"Враћам се после 13 година и опет имам визију шта смо способни да урадимо. Нећемо  провести много времена у причању о томе шта ћемо учинити него ћемо једноставно то учинити. Добра фабрика, добри људи, бићемо успешни", рекао је Гудиш.  

Џон Гудиш је потврдио новинарима да ће у Железари бити председник Надзорног одбора.

Упитан који ће бити први кораци, Гудиш је рекао да је то тешко рећи и да ће му бити потребно неколико дана да проучи ситуацију, односно одакле долазе сировине, ко су купци и какве су продајне политике.

Гудиш је најавио ће од понедељка, од осам сати ујутру, почети да ради у Железари, али да нови менаџмент званично преузима дужности када документација буде готова, што је планирано од 1. маја.

"Постоји период у којем мора да се комплетира документација, али за то време долазићемо на посао у Железару како бисмо били сигурни да можемо да испунимо своје обавезе. Желимо да учествујемо у управљању и операцијама и зато ћемо стартовати одмах", рекао је Гудиш.

Говорећи зашто је убеђен да Железара сада може бити успешна, иако је амерички "Ју-Ес Стил" од ње одустао, Гудиш је подсетио да је та америчка компанија држала српску челичану готово десет година, као и да су годинама радили успешно.

Извршни директор менаџерског тима "ХПК инжењеринга" Петер Камараш рекао је да запосленима у Железари може да обећа само да ће радити вредно како би челичана постала успешна. Позвао је јавност да за пола године посети Железару и онда му "суди", на основу онога што је менаџерски тим урадио, а не само према обећањима које је дао.

"Радићу вредно да челичана постане успешна. Сва обећања ћемо испунити и то ће бити добро не само за тренутно запослене у Железари већ и за њихову децу која ће се у будућности овде запошљавати", рекао је Танјугу Камараш, који очекује да ће бити у Надзорном одбору челичане.

Истакао је да не види како та компанија може да не успе и оценио да ствари могу да крену низбрдо "само ако се догоде велики потреси на тржишту или ако избије рат".

Упитан где нови менаџмент планира да шири тржиште, Камараш је одговорио да се то тачно зна, али да у овом тренутку нису спремни да такву информацију откривају.

На питање зашто им је Железара "била занимљива", Камараш каже да је то превенствено зато што има квалитетне раднике и додаје да Влада Србије чини све како би Железара опстала и успела.

"Железара Смедерево" је поново у власништву државе Србије од јануара 2012, када је дотадашњи власник, амерички "Ју-Ес стил", након девет година, одлучио да је прода за један долар, због губитака фабрике услед економске кризе и пада цене челика на светском тржишту.

Радници смедеревске железаре оценили су да је потписивање уговора са компанијом "ХПК инжењеринг" нови почетак за српску челичану, а градоначелница Јасна Аврамовић поручила да ће тај град врло брзо вратити некадашњи имиџ великог индустријског центра.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво